
Fotó: shutterstock
Paszternák humusz
Hozzávalók
- Hozzávalók a fokhagymás-chilis olajhoz:
- 30 ml kókuszolaj
- 1 nagy gerezd fokhagyma, összenyomva
- 1 evőkanál chili pehely
- 30 ml extraszűz olívaolaj
- Hozzávalók a humuszhoz:
- 6 db paszternák, megpucolva, 2 cm-es kockákra vágva
- 60 ml extra szűz olíva olaj
- 1 ½ teáskanál őrölt kömény
- ¼ teáskanál őrölt koriander
- ¾ teáskanál só
- 2 nagy gerezd fokhagyma, finomra préselve
- 90 g tahini (szezámmagkrém)
- 60 ml frissen facsart citromlé
- 90 ml szűrt víz
- friss, apróra vágott petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés
Az olaj elkészítése:
- Tegyük a kókusz olajat, a fokhagymát és chili pelyhet egy kis serpenyőbe, és alacsony hőfokon kezdjük el melegíteni. 3 perc alatt barnítsuk ropogósra a fokhagymát és a chilit, de semmiképpen ne égessük meg.
- Vegyük le a tűzhelyről, adjuk hozzá az extra szűz olíva olajat, és lefedve hagyjuk szobahőmérsékletűvé hűlni, amíg elkészítjük a humuszt.
A humusz elkészítése:
- Tegyük egy kis lábosba a kockára vágott paszternákot, 2 evőkanál olíva olajat, a köményt, a koriandert, a sót és ¼ csésze szűrt vizet, és közepes fokozaton lassan forraljuk fel. Néha keverjük meg.
- Fedjük le, vegyük vissza a fokozatot, és 10-15 alatt főzzük puhára a paszternákot.
- Pürésítsük össze a megfőtt paszternákot a fokhagymával, a szezámpasztával, a citromlével és a maradék 2 evőkanál olíva olajjal, így sűrű és sima krémet kapunk. Ízlés szerint tehetünk még hozzá citromlevet és sót.
- Még turmixolás közben folyamatosan csorgassuk hozzá a maradék vizet, hogy fellazítsuk a krémet. Tegyük tálba, fedjük le, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Miután kihűlt, tálalásig hűtőben tároljuk.
- Tálaláshoz locsoljuk meg a chilis olajjal, szórjuk meg petrezselyemmel. Hosszúra vágott zöldséggel mártogatva fogyasszuk.
Forrás: www.gourmandeinthekitchen.com
Megosztom barátaimmal