Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Paszternák humusz

2016. október 5.

Hozzávalók

  • Hozzávalók a fokhagymás-chilis olajhoz:
  • 30 ml kókuszolaj
  • 1 nagy gerezd fokhagyma, összenyomva
  • 1 evőkanál chili pehely
  • 30 ml extraszűz olívaolaj
  • Hozzávalók a humuszhoz:
  • 6 db paszternák, megpucolva, 2 cm-es kockákra vágva
  • 60 ml extra szűz olíva olaj
  • 1 ½ teáskanál őrölt kömény
  • ¼ teáskanál őrölt koriander
  • ¾ teáskanál só
  • 2 nagy gerezd fokhagyma, finomra préselve
  • 90 g tahini (szezámmagkrém)
  • 60 ml frissen facsart citromlé
  • 90 ml szűrt víz
  • friss, apróra vágott petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés

Az olaj elkészítése:

  1. Tegyük a kókusz olajat, a fokhagymát és chili pelyhet egy kis serpenyőbe, és alacsony hőfokon kezdjük el melegíteni. 3 perc alatt barnítsuk ropogósra a fokhagymát és a chilit, de semmiképpen ne égessük meg.
  2. Vegyük le a tűzhelyről, adjuk hozzá az extra szűz olíva olajat, és lefedve hagyjuk szobahőmérsékletűvé hűlni, amíg elkészítjük a humuszt.

 

A humusz elkészítése:

  1. Tegyük egy kis lábosba a kockára vágott paszternákot, 2 evőkanál olíva olajat, a köményt, a koriandert, a sót és ¼ csésze szűrt vizet, és közepes fokozaton lassan forraljuk fel. Néha keverjük meg.
  2. Fedjük le, vegyük vissza a fokozatot, és 10-15 alatt főzzük puhára a paszternákot.
  3. Pürésítsük össze a megfőtt paszternákot a fokhagymával, a szezámpasztával, a citromlével és a maradék 2 evőkanál olíva olajjal, így sűrű és sima krémet kapunk. Ízlés szerint tehetünk még hozzá citromlevet és sót.
  4. Még turmixolás közben folyamatosan csorgassuk hozzá a maradék vizet, hogy fellazítsuk a krémet. Tegyük tálba, fedjük le, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Miután kihűlt, tálalásig hűtőben tároljuk.
  5. Tálaláshoz locsoljuk meg a chilis olajjal, szórjuk meg petrezselyemmel. Hosszúra vágott zöldséggel mártogatva fogyasszuk.

 

Forrás: www.gourmandeinthekitchen.com

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Céklás humusz

Céklás humusz

A sokoldalú újságíró, fordító, szinkrondramaturg és műsorvezető Steiner Kristóf, az utóbbi időben vegán életmódjával is kivívta a közönség érdeklődését. A húsmentes receptjeinek nagy lökést adhatott, hogy Kristóf évek óta Izraelben él, ahol ennek jóval nagyobb a kultúrája, mint nálunk. Most egy friss, céklás kence receptjét osztja meg velünk, amit, ha van turmixgépünk 3 perc alatt el tudunk készíteni.
Csicsókahumusz

Csicsókahumusz

A csicsóka kicsit édeskés íze a fokhagymával, citrommal bolondítva, és olívaolajjal keverve, bármelyik ősz reggel vagy téli este sztárja lehet, ropogós bagettre halmozva vagy zöldségmártogatósként. Ha jönnek vendégek, ha nem.
Petrezselymes-joghurtos karalábéhumusz

Petrezselymes-joghurtos karalábéhumusz

A reggeli asztal sztárja lehet ez a karalábé humusz. Ami friss zöldségekhez remek mártogatós, de sült ropogós falatoknak is szuper kísérője.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!