Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Pastéis de Belém, a pudingos kosárka Portugáliából

Adásban volt: 2013. április 18.
A recepthez tartozó videó
Ez a leveles tésztából, házi pudinggal töltött kosárka Lisszabon egyik fő jellegzetessége, ami nem is csoda, hiszen aki megkóstolja egészen biztosan a rabjává válik.
2016. június 8.

Hozzávalók

12 darab
  • 30 dkg leveles tészta
  • 4 dl tej
  • 4 tojássárgája, szobahőmérsékleten
  • 12 dkg cukor
  • 3 dkg liszt
  • diónyi vaj+ a forma kikenéséhez
  • csipet só
  • a tálaláshoz porcukor és őrölt fahéj

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozatra (általában 250C).
A leveles tésztából egy kb. 30x20cm-es téglalapot nyújtunk, majd a hosszabb oldalánál indulva, szorosan feltekerjük, úgy, hogy egy kb. 3-4cm átmérőjű hengert kapjunk. Fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük.
Ezalatt elkészítjük a krémet: 3,5 dl tejet a cukorral, csipet sóval és diónyi vajjal forráspontig melegítünk.
A lisztet csomómentesre keverjük a maradék 1/2 dl tejjel, majd hozzáadjuk a forró tejet, elkeverjük, és állandóan keverve kissé lehűtjük.
Hozzáadjuk a tojássárgákat, simára keverjük.
Kivajazunk egy 12 adagos normál méretű muffin tepsit.
Elővesszük a tésztát a hűtőből, és kb. 3cm hosszú szeleteket vágunk belőle.
A formákba helyezzük. Kissé bevizezzük a hüvelykujjunkat, majd kosárkát képzünk a tésztából, úgy hogy minél vékonyabb rétegre húzzuk ki, és szorosan simuljon a forma falához.
Minden kosárkát 2/3-ig megtöltünk a krémmel.
Kb. 12 percig sütjük, hogy a tészta átsüljön.
Ekkor grillfokozatra kapcsoljuk a sütőt, és (sütőtől függően) kb.4-5 percig a legfelső rácson sütjük, hogy a krém teteje szinte feketére piruljon.
Langyosan, porcukorral és őrölt fahéjjal megszórva tálaljuk.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Villámgyors, kurkumás zöldspárgafőzelék

Villámgyors, kurkumás zöldspárgafőzelék

A friss zöld spárga annyira gyorsan megfőzhető, hogy nem érdemes túlbonyolítani a belőle készült ételeket. A kurkuma szép színt, a tejszín és a vaj kellemes krémességet ad ennek a gyorsan elkészíthető változatnak.

Vörösboros pirított kolbász és juhsajt birsalmasajttal

Kolbász, olívabogyó, birsalmasajt, sonka, juhsajt = kínálótál, amin mindenki megtalálja a neki valót.
Tejkaramellás kalácspuding

Tejkaramellás kalácspuding

Ha maradt egy kis szikkadt kalács a reggelikből, ezzel a pudinggal új életre kelthetjük.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!