Pasifogó pastitio

Hozzávalók
- A raguhoz:
- 750 gr darált marha (valami zsírosabb rész: nyak, lapocka)
- 1 nagy hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 konzerv darabolt paradicsom
- 2 dl fehérbor
- ½ l alaplé
- csipet fahéj
- 1 szál répa
- esetleg csipet oregánó
- olívaolaj
- só
- bors
- 500 gr makaróni tészta
- A besamelhez:
- 750 ml teljes tej
- 100 gr vaj
- 3-4 ek liszt, vagy amennyit a vaj felvesz
- csipet szerecsendió
- 200 gr érett kefalotiri (helyettesíthető pecorinoval vagy parmezánnal)
- 3 tojás
Elkészítés
Pirítsd vastag fenekű lábasban, ha kell több részletben, kevés olajjal a darált húst, majd tedd félre. Ugyan ebben a lábasban párold a hagymát üvegesre, majd kevés ideig párold vele a fokhagymát is. Öntsd rá a húst majd a bort és várd meg, míg elpárolog az alkoholtartalma. Add hozzá a paradicsomot, alaplevet, répát, fűszereket és lassú lángon rotyogtasd jó két órán át. Ha nagyon sűrűsödne, adj hozzá kevés tejet. Közben főzd a tésztát al denté-re. Vastag fenekű lábasban olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a lisztet és pirítsd kb. 1 percig. Folyamatos kevergetés mellett öntsd hozzá részletekben a tejet és várd meg míg jól besűrűsödik. Add hozzá a szerecsendiót és a tűzről levéve keverd bele a tojás sárgákat és kb. 10 dkg reszelt sajtot. Verd a fehérjéket kemény habbá, majd finoman forgasd a tésztához. Tedd az egészet egy kb. 5 cm-es peremű tepsi aljába. Rétegezd rá a húsos ragut egyenletesen, majd mehet a tetejére a besamel. Úgy érdemes rétegezni, hogy a hús és a besamel réteg is legalább 1.5-2 cm vastag legyen. Szórd meg a tetejét a maradék sajttal és süsd 170 fokon aranybarnára. Tálald melegen vagy langyosan, aznap vagy másnap, bárhogy is teszel, a siker nem marad el!