Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Pasifogó pastitio

Adásban volt: 2013. június 14.
A recepthez tartozó videó
A lasagne családjába tartozó marhahúsos, besameles tésztaétel. A siker nem marad el!
2015. október 21.

Hozzávalók

  • A raguhoz:
  • 750 gr darált marha (valami zsírosabb rész: nyak, lapocka)
  • 1 nagy hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 konzerv darabolt paradicsom
  • 2 dl fehérbor
  • ½ l alaplé
  • csipet fahéj
  • 1 szál répa
  • esetleg csipet oregánó
  • olívaolaj

  • bors
  • 500 gr makaróni tészta
  • A besamelhez:
  • 750 ml teljes tej
  • 100 gr vaj
  • 3-4 ek liszt, vagy amennyit a vaj felvesz
  • csipet szerecsendió
  • 200 gr érett kefalotiri (helyettesíthető pecorinoval vagy parmezánnal)
  • 3 tojás

Elkészítés

Pirítsd vastag fenekű lábasban, ha kell több részletben, kevés olajjal a darált húst, majd tedd félre. Ugyan ebben a lábasban párold a hagymát üvegesre, majd kevés ideig párold vele a fokhagymát is. Öntsd rá a húst majd a bort és várd meg, míg elpárolog az alkoholtartalma. Add hozzá a paradicsomot, alaplevet, répát, fűszereket és lassú lángon rotyogtasd jó két órán át. Ha nagyon sűrűsödne, adj hozzá kevés tejet. Közben főzd a tésztát al denté-re. Vastag fenekű lábasban olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a lisztet és pirítsd kb. 1 percig. Folyamatos kevergetés mellett öntsd hozzá részletekben a tejet és várd meg míg jól besűrűsödik. Add hozzá a szerecsendiót és a tűzről levéve keverd bele a tojás sárgákat és kb. 10 dkg reszelt sajtot. Verd a fehérjéket kemény habbá, majd finoman forgasd a tésztához. Tedd az egészet egy kb. 5 cm-es peremű tepsi aljába. Rétegezd rá a húsos ragut egyenletesen, majd mehet a tetejére a besamel. Úgy érdemes rétegezni, hogy a hús és a besamel réteg is legalább 1.5-2 cm vastag legyen. Szórd meg a tetejét a maradék sajttal és süsd 170 fokon aranybarnára. Tálald melegen vagy langyosan, aznap vagy másnap, bárhogy is teszel, a siker nem marad el!

http://hazisafrany.blog.hu

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Portrépercek: Déri Szilvi gasztroblogger

Déri Szilvi a Házisáfrány blog írója egy igazi görög specialitást készített, amikor Zsófi vendége volt az Ízes Életben.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!