Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Pasifogó pastitio

Adásban volt: 2013. június 14.
A recepthez tartozó videó
A lasagne családjába tartozó marhahúsos, besameles tésztaétel. A siker nem marad el!
2015. október 21.

Hozzávalók

  • A raguhoz:
  • 750 gr darált marha (valami zsírosabb rész: nyak, lapocka)
  • 1 nagy hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 konzerv darabolt paradicsom
  • 2 dl fehérbor
  • ½ l alaplé
  • csipet fahéj
  • 1 szál répa
  • esetleg csipet oregánó
  • olívaolaj

  • bors
  • 500 gr makaróni tészta
  • A besamelhez:
  • 750 ml teljes tej
  • 100 gr vaj
  • 3-4 ek liszt, vagy amennyit a vaj felvesz
  • csipet szerecsendió
  • 200 gr érett kefalotiri (helyettesíthető pecorinoval vagy parmezánnal)
  • 3 tojás

Elkészítés

Pirítsd vastag fenekű lábasban, ha kell több részletben, kevés olajjal a darált húst, majd tedd félre. Ugyan ebben a lábasban párold a hagymát üvegesre, majd kevés ideig párold vele a fokhagymát is. Öntsd rá a húst majd a bort és várd meg, míg elpárolog az alkoholtartalma. Add hozzá a paradicsomot, alaplevet, répát, fűszereket és lassú lángon rotyogtasd jó két órán át. Ha nagyon sűrűsödne, adj hozzá kevés tejet. Közben főzd a tésztát al denté-re. Vastag fenekű lábasban olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a lisztet és pirítsd kb. 1 percig. Folyamatos kevergetés mellett öntsd hozzá részletekben a tejet és várd meg míg jól besűrűsödik. Add hozzá a szerecsendiót és a tűzről levéve keverd bele a tojás sárgákat és kb. 10 dkg reszelt sajtot. Verd a fehérjéket kemény habbá, majd finoman forgasd a tésztához. Tedd az egészet egy kb. 5 cm-es peremű tepsi aljába. Rétegezd rá a húsos ragut egyenletesen, majd mehet a tetejére a besamel. Úgy érdemes rétegezni, hogy a hús és a besamel réteg is legalább 1.5-2 cm vastag legyen. Szórd meg a tetejét a maradék sajttal és süsd 170 fokon aranybarnára. Tálald melegen vagy langyosan, aznap vagy másnap, bárhogy is teszel, a siker nem marad el!

http://hazisafrany.blog.hu

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Portrépercek: Déri Szilvi gasztroblogger

Déri Szilvi a Házisáfrány blog írója egy igazi görög specialitást készített, amikor Zsófi vendége volt az Ízes Életben.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.