Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Paradicsomos, tárkonyos tökfőzelék

Ha tökfőzelék, akkor kapor. Ha kapor, akkor csak frissen és nagy mennyiségben használva. Olyan ez a két dolog, mint a borsó meg a héja. Mindig együtt járnak. Ebben a változatban nincsen kapor, viszont friss tárkony annál több. A piros színt pedig nem a paprika, hanem a paradicsomlé szolgáltatja. Teremtsünk új divatot!
2016. május 22.

Hozzávalók

2-3 adag
  • 2 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 4 szál újhagyma, vékonyra karikázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80 dkg zsenge tök, gyalulva vagy nagylyukú reszelőn lereszelve
  • 4 dl alaplé ( a kinyomkodott lével együtt)
  • 2 dl paradicsomlé
  • 1 tk friss tárkonylevél, aprítva
  • 1 dl joghurt
  • 1-2 ek étkezési keményítő
  • 2 cikk citrom reszelt héja, kifacsart leve

  • frissen őrölt bors

Elkészítés

A legyalult tököt tegyük egy nagyobb keverőtálba, szórjunk rá egy teáskanál sót.

Keverjük össze, és 10 percig hagyjuk állni. A nedvességet finoman nyomkodjuk ki belőle, ezt a főzéshez felhasználjuk.

Egy lábosban, közepes lángon olvasszuk össze a vajat az olajjal. Borítsuk rá a hagymát, finoman sózzuk, majd 2-3 percig kevergessük. Reszeljük rá a fokhagymát, pirítsuk pár másodpercig, majd keverjük hozzá a kinyomkodott tököt.

Öntsük fel az alaplével valamint a paradicsomlével, borsozzuk, majd lefedve főzzük 8-10 percig. A főzési idő felénél keverjük hozzá a tárkony kétharmadát.

A joghurtot keverjük ki a keményítővel, adjunk hozzá 2-3 evőkanál főzőlevet, és sűrítsük be vele a főzeléket. Reszeljük rá a citromhéjat, ízesítsük citromlével, sóval, borssal, ha szükséges. Ízlés szerint adhatunk hozzá 1 teáskanál cukrot is. Tálaláskor díszítsük a maradék tárkonnyal és pár csepp olívaolajjal.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tökfőzelék halfasírttal Bicsár Attilától

Tökfőzelék halfasírttal Bicsár Attilától

A friss, zsenge tökből készült tökfőzelék sok kaporral, kicsit savanykásan, hidegen és melegen is fantasztikus. Ahogy pedig Bicsár Attila, az Alabárdos étterem séfje készíti, halfasírttal kísérve, úgy pedig egyszerűen zseniális.
Karalábé- és reteklevélfőzelék curryvel

Karalábé- és reteklevélfőzelék curryvel

A levél bizony rajtuk marad – mondja most már Szatmári Feri, a főzelékes, magabiztosan a piaci kofáknak. Miért dobnánk ki őket, ha lehet belőlük pesztó, levesbetét vagy éppen főzelék?

Napi ajánlatunk

Top videók

Epres-zabos pohárdesszert

Húsvét után pont egy ilyen könnyed desszertre van szükségünk!

Baconbe tekert fasírtok tepsis burgonyával

Hiába borongós az idő, a parázskrumpli már a nyarat idézi.

Emeletes tortilla

Vagy hívhatjuk akár pitének is… Laktató és gyors ebéd rohanós napokra.