Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Paradicsomos, tárkonyos tökfőzelék

Ha tökfőzelék, akkor kapor. Ha kapor, akkor csak frissen és nagy mennyiségben használva. Olyan ez a két dolog, mint a borsó meg a héja. Mindig együtt járnak. Ebben a változatban nincsen kapor, viszont friss tárkony annál több. A piros színt pedig nem a paprika, hanem a paradicsomlé szolgáltatja. Teremtsünk új divatot!
2016. május 22.

Hozzávalók

2-3 adag
  • 2 ek vaj
  • 1 ek olívaolaj
  • 4 szál újhagyma, vékonyra karikázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80 dkg zsenge tök, gyalulva vagy nagylyukú reszelőn lereszelve
  • 4 dl alaplé ( a kinyomkodott lével együtt)
  • 2 dl paradicsomlé
  • 1 tk friss tárkonylevél, aprítva
  • 1 dl joghurt
  • 1-2 ek étkezési keményítő
  • 2 cikk citrom reszelt héja, kifacsart leve

  • frissen őrölt bors

Elkészítés

A legyalult tököt tegyük egy nagyobb keverőtálba, szórjunk rá egy teáskanál sót.

Keverjük össze, és 10 percig hagyjuk állni. A nedvességet finoman nyomkodjuk ki belőle, ezt a főzéshez felhasználjuk.

Egy lábosban, közepes lángon olvasszuk össze a vajat az olajjal. Borítsuk rá a hagymát, finoman sózzuk, majd 2-3 percig kevergessük. Reszeljük rá a fokhagymát, pirítsuk pár másodpercig, majd keverjük hozzá a kinyomkodott tököt.

Öntsük fel az alaplével valamint a paradicsomlével, borsozzuk, majd lefedve főzzük 8-10 percig. A főzési idő felénél keverjük hozzá a tárkony kétharmadát.

A joghurtot keverjük ki a keményítővel, adjunk hozzá 2-3 evőkanál főzőlevet, és sűrítsük be vele a főzeléket. Reszeljük rá a citromhéjat, ízesítsük citromlével, sóval, borssal, ha szükséges. Ízlés szerint adhatunk hozzá 1 teáskanál cukrot is. Tálaláskor díszítsük a maradék tárkonnyal és pár csepp olívaolajjal.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tökfőzelék halfasírttal Bicsár Attilától

Tökfőzelék halfasírttal Bicsár Attilától

A friss, zsenge tökből készült tökfőzelék sok kaporral, kicsit savanykásan, hidegen és melegen is fantasztikus. Ahogy pedig Bicsár Attila, az Alabárdos étterem séfje készíti, halfasírttal kísérve, úgy pedig egyszerűen zseniális.
Karalábé- és reteklevélfőzelék curryvel

Karalábé- és reteklevélfőzelék curryvel

A levél bizony rajtuk marad – mondja most már Szatmári Feri, a főzelékes, magabiztosan a piaci kofáknak. Miért dobnánk ki őket, ha lehet belőlük pesztó, levesbetét vagy éppen főzelék?

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!