Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Paradicsomos húsgombóc fekete spagettivel és Svédgomba

Adásban volt: 2016. június 15.
A recepthez tartozó videó
A főszerep a paradicsomé: mindkét fogást paradicsommal készíthetjük. Az egyik olaszos-tésztás-húsos, míg a svédgomba teljesen húsmentes hideg saláta.
2016. június 15.

Hozzávalók

  • 1 liter paradicsomlé
  • 4-5 db érett paradicsom
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 kk cukor
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • friss oregánó

  • bors
  • Húsgombóc:
  • 50 dkg sertéslapocka
  • 1 db vöröshagyma

  • bors
  • 50 dkg fekete linguine tészta
  • Svédgomba:
  • 3-4 fej csiperkegomba
  • 2-3 merőkanál paradicsomszósz
  • 3 db babérlevél
  • 5 db koktélparadicsom
  • friss bazsalikom
  • friss oregánó

Elkészítés

Paradicsomos húsgombóc, fekete spagettivel

Egy mélyebb serpenyőben megdinszteljük a felaprított fél fej vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felvágott fokhagymákat is. Üvegesre dinszteljük őket. A paradicsomokat egészen apró kockákra vágjuk és a megdinsztelődött hagymákhoz adjuk. Ha elfőtt a leve, felöntjük paradicsomlével és tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. 
A főzési idő vége felé adjuk hozzá a cukrot és a frissen őrölt borsot.

Közben a húst és a vöröshagyma másik felét felvágjuk és egy késes aprítóban pürésítjük. Frissen őrölt borssal és egy jó csipet sóval is elkeverjük. Gombócokat formázunk kézzel, vagy kanállal galuskákat és forró olívaolajos serpenyőben kisütjük.

Amíg a húsgombócok sülnek, forrásban lévő, sós vízben kifőzzük a tésztát.

Tálaláskor a kifőtt tésztára merjük a a pradicsomszószt, erre pedig jöhetnek a húsgombócok.

Svédgomba saláta

A gombafejeket felszeleteljük és forró, olívaolajos serpenyőben lepirítjuk. Ha elfőtt a leve, hozzáadjuk a babérlevelet és a friss oregánót is. Ha megpirult a gomba, beledobjuk a koktélparadicsomokat is, egészben és megsózzuk. Végül beletesszük a tépkedett bazsalikomleveleket és a hűtőbe tesszük.

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Hideg, paradicsomos gazpacho

Hideg, paradicsomos gazpacho

Az egyik legjobb, ami paradicsommal nyáron történhet: a hideg gazpacho.
Marokkói húsgombóctagine

Marokkói húsgombóctagine

Bálint Ádám marokkói tagine-t készített.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!