Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Paradicsomos, avokadós sárgaborsófőzelék

Ebben a főzelékes "játékban" számomra az a legizgalmasabb, amikor az ember megpróbál olyan új dolgot kitalálni, ami egy "utált" alapanyagot esetleg közkedveltebbé tehet. Ez a mostani paradicsomos verzió szerintem pont ilyen lett, mert szakít a tapétaragasztó jelleggel és egy teljesen új irányba viszi el ezt a méltatlanul mellőzött olcsó és sokoldalúan felhasználható alapanyagot.
2015. december 29.

Hozzávalók

4 adag
  • 1 ek vaj
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma finomra aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt rómaikömény
  • fél kg átmosott sárgaborsó
  • 8 dl alaplé
  • 4 dl natúr paradicsomlé
  • 1 tk só
  • 1 érett, puha avokádó
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld, vagy friss zellerlevél

Elkészítés

A vajat közepes lángon összeolvasztom az olajjal egy nagyobb lábosban. Ráborítom a hagymát, finoman sózom és 5-6 perc alatt puhára párolom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem köménnyel és pár másodpercig együtt pirítom az egészet. Ráborítom a mosott, átválogatott sárgaborsót és átkeverem. Felöntöm az alaplével és paradicsomlével, borsozom, majd fedő alatt közepes lángon nagyjából 40-45 perc alatt “puhára”, de nem krémesre főzöm. Főzés közben folyamatosan ellenőrizzük, 5-6 percenként keverjük át és ha kell, pótoljuk a folyadékot. Amíg fő a sárgaborsó, az avokádót hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. Tálalás előtt kóstoljuk meg a főzeléket, ha kell sózzuk, mindenképpen frissen őrölt borssal fűszerezzük. Egy merőkanálnyit vegyünk ki az alpból és az avokádó felével pürésítsük össze, majd keverjük vissza a főzelékhez. A maradék avokádót forgassuk össze az parított petrezselyemmel vagy zellerrel és így tálaljuk. 3-4 adag lesz belőle.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egy zalai tekerés Ferivel, a főzelékessel I.

Egy zalai tekerés Ferivel, a főzelékessel I.

Fölkerekedtünk és meg sem álltunk Zalakarosig, ahol nemcsak bringázni, hanem farmozni, főzni és fürdeni is remekül lehet. Feri legalábbis mindegyiket kipróbálta. És hogy legyen egy ötödik szavunk is f-fel, természetesen főzeléket készített.
Bazsalikompesztós burgonyafőzelék

Bazsalikompesztós burgonyafőzelék

A bazsalikomos burgonyapüré már sok divatos étterem étlapján számít klasszikus köretnek. Ebből kiindulva jött az ötlet, hogy más ételben is jól passzolhatnak egymással. Kiderült, hogy a krumpli és a bazsalikom egy főzelékben is remek párost alkotnak. Szatmári Feri, a Főzelékes legújabb receptje.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.