
Paradicsomos, avokadós sárgaborsófőzelék
Hozzávalók
4 adag- 1 ek vaj
- 3 ek olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma finomra aprítva
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt rómaikömény
- fél kg átmosott sárgaborsó
- 8 dl alaplé
- 4 dl natúr paradicsomlé
- 1 tk só
- 1 érett, puha avokádó
- 1 csokor friss petrezselyemzöld, vagy friss zellerlevél
Elkészítés
A vajat közepes lángon összeolvasztom az olajjal egy nagyobb lábosban. Ráborítom a hagymát, finoman sózom és 5-6 perc alatt puhára párolom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem köménnyel és pár másodpercig együtt pirítom az egészet. Ráborítom a mosott, átválogatott sárgaborsót és átkeverem. Felöntöm az alaplével és paradicsomlével, borsozom, majd fedő alatt közepes lángon nagyjából 40-45 perc alatt “puhára”, de nem krémesre főzöm. Főzés közben folyamatosan ellenőrizzük, 5-6 percenként keverjük át és ha kell, pótoljuk a folyadékot. Amíg fő a sárgaborsó, az avokádót hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. Tálalás előtt kóstoljuk meg a főzeléket, ha kell sózzuk, mindenképpen frissen őrölt borssal fűszerezzük. Egy merőkanálnyit vegyünk ki az alpból és az avokádó felével pürésítsük össze, majd keverjük vissza a főzelékhez. A maradék avokádót forgassuk össze az parított petrezselyemmel vagy zellerrel és így tálaljuk. 3-4 adag lesz belőle.