Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Panettone

Illatos, édes, nagyon mutatós, és tele van meglepetéssel. Tökéletes hétvégi reggeli, kellemes desszert, és meggyőző megjelenése miatt gasztro ajándéknak is bátran ajánljuk.
2015. november 3.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 5 dkg porcukor
  • fél rúd vanília
  • 1 csomag porélesztő
  • 1,4 dl langyos tej
  • 5 tojás
  • 25 dkg vaj+ a forma kivajazásához
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 30 dkg aszalt és kandírozott gyümölcs (ízlés és lehetőség szerint válogatva)
  • reszelt narancs és citromhéj

Elkészítés

Szitáljuk a lisztet egy kelesztő tálba, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a tejet, a porélesztőt, és a tojásokat és dolgozzuk össze a hozzávalókat. Kb. 10 percig dagasztjuk, ha ezzel elkészültünk, akkor hozzáadjuk a puha vajat, és további 6-8 percig dagasztjuk a tésztát.

Felaprítjuk az olajos magvakat, az aszalt és kandírozott gyümölcsöt, majd a tésztába dolgozzuk.

Az így elkészült puha tésztából cipót formálunk, egy kilisztezett tálba rakjuk, leterítjük egy konyharuhával. Hagyjuk pihenni, amíg szépen megkel, és formázhatóvá válik.

Ha megkelt, finoman átgyúrjuk a tésztát, és a kivajazott kilisztezett formába tesszük, ahol kb. 2 órát szobahőmérsékleten pihentetjük. Előmelegített sütőben 35 percig sütjük, majd mérsékelve a hőmérsékletet 150 fokra, további 25 percig sütjük.

Lekvárral, barna vajjal, mogyorókrémmel tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Romani Gastro

Romani Gastro receptje

Szerkesztőink kedvencei

Vaníliás-mogyorókrémes keksz

Vaníliás-mogyorókrémes keksz

A mogyorókrémből, csokoládéból és vaníliából álló keksz garantáltan függőséget okoz.
Punya

Punya

Vakaró, bodag, bokolyi, punya, pogácsa, cigány pizza: mind ugyanazt jelenti, a cigány konyha alapételét. Ezúttal a zsiradékban sült változat elkészítését mutatjuk meg.
Lilahagymalekvár

Lilahagymalekvár

Ennek az édes, fűszeres zöldséglekvárnak rengeteg verziója létezik, most egy egyszerű, de karakteres, fűszeres változatot készítünk. Nagyon szeretem az almás és birsalmás változatokat, tökéletesen kiegészíti a hagymát. A fűszerek esetén pedig lehet válogatni például a gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kardamom és ezek kombinációi közül. Mi most egy olya fűszert választottunk, amiben kicsit mindből van, mégis egyedi (nem véletlen az angol allspice elnevezése): ez a szegfűbors. Bátran lehet kísérletezni különböző aszalt gyümölcsökkel: mazsolával, szilvával, áfonyával.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.