Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Palócleves

Igazi magyar, azaz palóc, klasszikus: sok zöldséggel, marhahússal és természetesen tejföllel.
2016. május 19.

Hozzávalók

  • 60 dkg marhahús
  • 50 dkg zöldbab
  • egy termetesebb szál sárgarépa
  • 4 szem krumpli
  • 3 közepes fej vöröshagyma

  • bors
  • pirospaprika
  • 2 babérlevél
  • 1 mokkáskanálnyi őrölt kömény
  • 3 dl tejföl
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • zsiradék
  • 1 kisebb paradicsom
  • fél zöldpaprika

Elkészítés

A hagymát apróra vágjuk, és olajon megpároljuk, megsózzuk. A húst közben kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a hagymához, átpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával.
Hozzáadjuk a köményt és a babért, a paradicsomot és a zöldpaprikát, majd egy kevés víz hozzáadásával kétharmados készültségűre főzzük, azaz már ne legyen kemény a hús, de még omlósan puha sem.
Ezután hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát, a felkarikázott sárgarépát és a 2 centis darabokra vágott babot. Amíg a zöldségek puhulnak, elkészítjük a tejfölös habarást: amikor a tejfölben simára kevertük a lisztet, apránként adagolunk hozzá a forró levesből, azzal is simára keverjük, majd a tűzről félre húzott levesbe öntjük a sűrítést, folyamatosan keverjük. Felforraljuk, kidobáljuk belőle az oda nem illő dolgokat, ha kell, ízesítjük még sóval, pici borssal, és kívánkozik bele egy kanálka ecet is. Friss kenyérrel, esetleg egy-két szál felvagdalt kaporral fenséges leves.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Kandikó Éva

Kandikó Éva receptje

Szerkesztőink kedvencei

Palócos sült oldalas

Palócos sült oldalas

Az egyik legjobb dolog, ami egy oldalassal történhet: palócosan, zöldbabbal, paradicsommal és fokhagymával omlósra párolódik. Újabb darab F. Nagy Angéla legsikeresebb receptjei közül.
Kacsazúza pörkölt tarhonyarizottóval és hagymasalátával

Kacsazúza pörkölt tarhonyarizottóval és hagymasalátával

Aki eddig nem szerette a zúzát, az is garantáltan kedvet kap hozzá. Egy újabb, hagyományos magyar fogás, kicsit másképp elkészítve.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!