
Palacsinta, tej- és tojásmentesen
Hozzávalók
25-30 darab- 20 dkg finomliszt
- 20 dkg durumliszt
- kb. 1 liter szénsavas ásványvíz, vagy szóda
- 1 kiskanál só
- ½ dl olaj a tésztába +1/2 dl a sütéshez
Elkészítés
Habverővel a lisztet, a sót, az olajat az ásványvízzel palacsintatészta sűrűségűre keverjük. (Ez annyit tesz, hogy olyan sima és sűrűségű legyen, mint egy vizes alapú falfesték.) Egy fél óráig állni hagyjuk, hogy a liszt megduzzadjon. Ezután – ha kívánja – még egy kevés vízzel hígítjuk, majd a kikent palacsintasütőben közepes lángon kisütjük. (Ezt a típusú palacsintát kizárólag teflon serpenyőben lehet sütni. Persze lehet próbálkozni a hagyományos sütővel is, de nem érdemes!) A legjobb földobással megfordítani, mert könnyen elszakad, megtörik. A megsült palacsintákat egymás tetejére kupacoljuk, a végén pedig néhány percre folpackkal szorosan letakarjuk, hogy a gőz teljesen fölpuhítsa.
Töltelékként kerülhet bele bármi, ami a klasszikus palacsinta esetében, valamint ez a mennyiség pont elegendő egy palacsinta torta elkészítéséhez is.
