Padlizsános, paradicsomos csirke (variációkkal)

Hozzávalók
- 4 ek olívaolaj
- 1 hagyma
- 2 szárzeller
- 2 piros kaliforniai paprika
- 4 dl natúr paradicsomszósz
- 10 dkg mazsola
- 2 ek kapribogyó
- só
- bors
- 2 ek vörösborecet
- 1 kk cukor
- 2 közepes padlizsán
- 10 dkg hámozott mandula
- 1 csokor petrezselyem
- 50 dkg csirkemell
Elkészítés
Kevés olívaolajon megpirítjuk a felaprított vöröshagymát és a felszeletelt zellerszárakat.
Amíg ezek sülnek, kisebb darabkákra felvágjuk a piros kaliforniai paprikákat, majd hozzáadjuk ezt is a hagymához és megsózzuk.
Amikor már egy kicsit megpirultak a zöldségek, felöntjük paradicsomszósszal.
Felkockázzuk a padlizsánokat, majd forró, lobogó, sós vízben kb. 5 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, majd egy picit állni hagyjuk a szűrőben.
Amíg a zöldségek főnek, addig egy csirkemellet kockákra vágunk, sózzuk, borsozzuk, majd átforgatjuk olívaolajjal és betesszük 5 percre a forró sütőbe grillfokozatra.
Ezt követően a paradicsomos mártáshoz hozzáadjuk a vízzel átöblített kapribogyókat, egy csipet cukrot, egy kevés ecetet, manduladarabokat, főtt padlizsánokat, felaprított petrezselymet és a mazsolát. Alaposan összekeverjük.
Ebből az alap padlizsános raguból háromféle fogást is elő tudunk állítani.
Az egyik a csirkés egytálétel, amihez csak összekeverjük a ragut az előzetesen grillezett csirkefalatokkal.
A másik az, amikor pennével keverjük össze a szaftos padlizsánragut és a tetejét megszórjuk parmezánnal vagy fetával.
A harmadik variáció, amikor fokhagymás pirítós kenyér tetején tálaljuk fetával megszórva – lehetőleg hidegen.