
Ötfűszeres diós banán-szilvafagyi juharsziruppal
Hozzávalók
- 1 púpozott ek ötfűszerkeverék (annak híján őrölt fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, feketebors keveréke)
- 10db nagyobb vagy 15db kisebb érett szilva
- 5 marék dió
- 5db érett banán
- díszítéshez juharszirup és extra dió valamint fűszer
Elkészítés
Ha szerencsénk van, részesülünk belőle… egy kis kényeztetésből még, mielőtt a természet fázósra vetkőzik, és elkopik a símogatás a nap sugaraiból. Addig viszont, amíg melenget a nagy sárga korong, ér dacolni vele egy kis hűsítő, őszi ízekkel teli fagylaltot kanalazva.
1. A banánt meghámozom, felkarikázom, és egy dobozban felhasználásig fagyasztom. Innentől instant fagylalt készülhet belőle percek alatt bármikor tetszőleges ízek hozzáadásával. Jelen esetben ősszi ízeket választottam.
2. Ehhez a megmosott, kimagozott szilvát egy másik tégelyben szintén lefagyasztottam. (Minimum fél nap szükséges hozzá.)
3. Felhasználás előtt 10-15 perccel kiveszem a gyümölcsöket a fagyasztóból.
4. Először a banánt turmixolom le egy robotgép tégelyében vagy turmixgépben annyira, hogy teljesen homogén, pépes legyen.
5. Egy tálba borítom, majd a szilvát a dióval és az ötfűszerrel együtt szintén pürésítem (ez maradhat darabosabb is, ki hogy szereti).
6. Végül a két pépet egy evőkanál segítségével tökéletesre összedolgozom.
7. Két evőkanál segítségével galuskákat formázok vagy csak egyszerűen egy fagyis kanállal adagolok tányérra/tálkába/kehelybe a fagyiból.
8. Díszítésnek megszórom durvára darabolt dióval, kevés extra ötfűszerrel és meglocsolom juharsziruppal, a maradék fagyit visszateszem a fagyasztóba későbbi felhasználásra.
9. Gyakorlatilag bármilyen ízesítésnek neki lehet futni, a lényeg, hogy a banánalapot külön pürésítsük, mert az kell képezze a habos, krémes bázist, egyébként pedig más az állaga, mint a többi gyümölcsnek, magnak, egyébnek, így félő, hogy a krémesség rovására megy, ha együtt próbáljuk pürésíteni az összes hozzávalót.
Ennek a fagyinak a nagy előnye, hogy nincs benne sem tejtermék, sem cukor, sem semmilyen adalék, tisztán gyümölcsből van, így laktóz- és gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
