Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Osztrák sajtos nokedli Ammerländer Tilsiter sajttal

Az osztrákok kedvenc „síelős” fogásának megkóstolásához nem kell feltétlenül ellátogatnunk egy hegyi hüttébe. Laktató, finom ételt készíthetünk a hideg napokra, ha megfelelő sajtot választunk hozzá, és a vajban pirított hagymát se hagyjuk le a tetejéről!
2018. október 22.

Hozzávalók

4 személyre
  • A nokedlihez:
  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 30 dkg Ammerländer Tilsiter sajt
  • kb. 3 dl víz
  • 1 kávéskanál só + a főzővízhez
  • 4 evőkanál vaj
  • petrezselyemzöld a tálaláshoz
  • A feltéthez:
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 nagy fej vöröshagyma

Elkészítés

A tojásokat keverőtálba ütjük, elhabarjuk, majd összekeverjük a vízzel, a sóval és a liszttel. A lisztet érdemes fokozatosan hozzáadni, egészen sűrű, krémes állagú masszát kell kapnunk. Nem szükséges alaposan kidolgozni. A tésztát lobogó, sós vízbe szaggatva kifőzzük, majd leszűrjük.
Egy nagy lábasban, alacsony hőfokon felolvasztjuk a vajat. Átforgatjuk rajta a nokedlit, majd apránként belekeverjük a lereszelt Ammerländer Tilsiter sajtot. Megvárjuk, hogy teljesen elolvadjon.
A feltéthez egy serpenyőben összemelegítjük a vajat az olajjal. Rátesszük a megpucolt, félkarikára vágott hagymát, és addig sütjük, amíg puha és barna színű lesz. Tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük.
A kész sajtos nokedlit a hagymás feltéttel tálaljuk. Megszórjuk aprított petrezselyemmel, és savanyúságot kínálunk mellé.

Az Ammerländer Tilsiter (ejtsd: tilsziter) a „legfűszeresebb“ karaktertű az összes Ammerländer sajtféle közül. Ez a sok országban méltán népszerű sajtféle Magyarországon sokak számára ismeretlen, annak ellenére, hogy tilsiti típusú sajtokat nálunk is régóta lehet kapni. Ha valaki szereti a kicsit karakteresebb ízeket, annak mindenképpen érdemes megkóstolnia.

Ammerland egy észak-nyugat németországi régió. A tejipari szövetkezetet hét ammerlandi tejesgazda alapította 1885-ben. Mára az Ammerländer termékekhez a tejet közel 2000 tejesgazda biztosítja nap mint nap. Az üde legelők, a gyönyörű környezet és az egészséges, erre a vidékre jellemző, fekete-fehér foltos, őshonos tehenek biztosítják, hogy minden Ammerländer sajt kiváló minőségű tejből készüljön. A tradicionális kistermelői szemléletet és a modern, nagyüzemi eljárást hatékonyan ötvöző cég termékei kitűnő ár-érték arányt képviselnek, így az Ammerländer sajtok hazánkban is egyre népszerűbbek. A kék csomagolású, szeletelt változatokat megtalálja a hűtőpultokban, de kérheti kifejezetten az Ammerländer márkát akkor is, ha kimérve vásárol. Váljék egészségére!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sajtos BLT clubszendvics Ammerländer Maasdamer sajttal

Sajtos BLT clubszendvics Ammerländer Maasdamer sajttal

BLT (bacon-lettuce-tomato), azaz sült baconnel, salátával és paradicsommal megpakolt szendvics. Önmagában is szuperül hangzik, de egy kicsit fokozva lesz tökéltes: tegyünk bele megfelelő, ízletes sajtot, és az egészet toljuk be pár percre a forró sütőbe!
Sajtos pljeskavica Ammerländer Trappista sajttal

Sajtos pljeskavica Ammerländer Trappista sajttal

Nincs kerti parti fűszeres, grillen sült húspogácsák nélkül. Ezúttal azonban ne a jól megszokott amerikai hamburger receptünkhöz nyúljunk, inkább látogassunk el képzeletben déli szomszédainkhoz Szerbiába, és dobjunk a grillrácsra pár fűszeres, sajttal töltött pljeskavicát!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!