
Őszi zöldséges gratin
Hozzávalók
- 1 1/2 csésze teljes tej
- 2 gerezd fokhagyma
- frissen őrölt szerecsendió
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 35 dkg pézsmatök
- 35 dkg burgonya
- 22 dkg paszternák
- Só, bors
- 1/4 teáskanál apróra vágott friss kakukkfű levél
- 1/4 teáskanál apróra vágott friss rozmaring
- 1 csésze reszelt Gruyère sajt
- 1 csésze reszelt pecorino sajt
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 200 °C fokra.
2. Tegyük a tejet egy kis serpenyőbe, pucoljuk meg az egyik gerezd fokhagymát, adjuk a tejhez és melegítsük alacsony lángon, amíg a buborékok megjelennek a széleken.
3. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a szerecsendiót.
4. Hámozzuk meg a második gerezd fokhagymát, vágjuk félbe és dörzsöljünk be vele egy nem túl mély, kerek sütőtálat. Olajozzuk ki az edényt 1 ek olívaolajjal.
5. Hámozzuk meg a tököt, a krumplit és a paszternákot és vágjuk nagyon vékony szeletekre.
6. Rétegezzük felváltva a zöldségeket a sütőedénybe, egymást átfedő körökben. Sózzuk, borsozzuk bőségesen, majd szórjuk meg a sajtok és a fűszerek egyharmadával.
7. Ismételjük meg kétszer, az utolsó réteget szépen rendezzük el. Távolítsuk el a gerezd fokhagymát a forró tejből és öntsük a tejet egyenletesen a zöldségekre. A maradék 1 ek olívaolajat szitáljuk rá a zöldségek tetejére és süssük 50 percig, amíg a teteje megbarnul.
8. Tálalás előtt legalább 5 percig pihentessük.
Forrás: food52.com