Őszi sütőtökös fűszerkeverék - Sütőtökös morzsasütemény

Hozzávalók
6-8 adag- őrölt fahéj
- őrölt gyömbér
- őrölt szegfűszeg
- őrölt koriander
- őrölt szerecsendió
- chilipehely
- cayenne bors
- bors
- Sütőtökös morzsasütemény
- 25 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 dl olívaolaj
- 20 dkg nádcukor
- 40 dkg sütőtökpüré
- 15 dkg reszelt alma
- 2 tojás
- 2 ek sütőtökös fűszerkeverék
- só
- sütemény teteje
- 10 dkg liszt
- 10 dkg nádcukor
- 10 dkg hideg vaj
Elkészítés
A gyors verzióban az őrölt fűszereket 1:1 arányban összekeverjük, a szegfűszegből és a chiliből rakhatunk kevesebbet. Ha időnk engedi, akkor a fűszereket egészben összeöntjük, szárazon megpirítjuk egy serpenyőben, majd kávédarálóban ledaráljuk, így aromásabb lesz a keverékünk.
Sütőtökös morzsás sütemény
Először összekeverjük a száraz anyagokat. Liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só, sütőtökös fűszerkeverék. Egy másik tálban a sütőtökpürét (egy sütőtököt megsütöttük, és lepürésítettünk, egy evőkanálnyit félreteszünk belőle) összekeverjük a reszelt almával, a nádcukorral, a olajjal, a tojásokkal. Elkeverjük a masszát. Összekeverjük a száraz anyagokkal. Ne keverjük túl a tésztát! 23 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt formába öntjük. Elkészítjük a sütemény tetejét: gyorsan elmorzsoljuk a hozzávalókat és rászórjuk a torta tetejére. 175-180 fokon 60-70 percig sütjük.