
Őszi mákos-gyümölcsös zabmuffin
Ez a muffin az egyik kedvenc őszi „gyors” sütim. A mák és a gyümölcsök keveréke csodás illatot áraszt már sütés közben is, ezt csak tovább fokozza a fahéj és a kókusz. Az alábbi verzió gluténmentes, de természetesen rizsliszt helyett sima liszttel is készíthetjük.
Hozzávalók
12 darabhoz- 10 dkg zabpehely
- 3 + fél dl tej
- 10 dkg szilva + 2 db a díszítéshez
- 10 dkg körte
- 4 db tojás
- 5 dkg nádcukor
- 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
- 2 dkg rizsliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 5 dkg darált mák
- 2 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés
1. A zabpelyhet feltesszük főni a 3 dl tejben. Felforraljuk, majd közepes lángon, kevergetve addig főzzük, amíg a zabpehely teljesen felszívja a tejet. Ezután lehúzzuk a tűzről, és félretesszük langyosra hűlni.
2. A megmosott szilvákat kimagozzuk, a körtéket meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, és mindkét fajta gyümölcsöt apró kockára vágjuk. A főtt zabpehelyhez keverjük a maradék fél dl tejjel, az elhabart tojásokkal, a nádcukorral és a fahéjjal együtt.
3. A rizslisztet összekeverjük a sütőporral, a mákkal és a kókuszreszelékkel, majd ezt is a tésztához forgatjuk.
4. A masszát muffinkapszlikba kanalazzuk (nem szükséges egy ujjnyi helyet üresen hagyni), és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
5. A kész muffinokat rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd megmosott, felcsíkozott szilvával díszítve tálaljuk.
