Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Őszi főzelék pontyfilével

Adásban volt: 2015. október 27.
A recepthez tartozó videó
Nagyon könnyű, nagyon egészséges vacsora vagy ebéd, sok-sok őszi zöldséggel és ropogósra sütött halfilével.
2015. október 27.

Hozzávalók

  • 1 db pontyfilé
  • 1 db sárgarépa
  • 10 db kelbimbó
  • 1 db karalábé
  • 1 db karfiol
  • 1 db kápia paprika
  • 3 dl alaplé
  • só, bors
  • cukor
  • friss bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fehérborecet

Elkészítés

Főzelék

A zöldségeket meghámozzuk, vékonyra szeleteljük és elkészülési sorrendben olívaolajon lepirítjuk: először a sárgarépa, aztán a karalábé, majd a rózsáira szedett karfiol. A kelbimbót leveleire szedjük és kevés sós, forrásban lévő vízben blansírozzuk majd jeges vízbe tesszük, hogy megtartsa szép színét.

Közben a megpirult zöldségeket megcukrozzuk és sót is szórunk rá. Hozzáadjuk a felkarikázott kápia paprikát, majd a vajat is.
Míg a halat sütjük, hagyjuk párolódni a zöldségeket, utána felöntjük kevés alaplével. Szórjunk bele egy gerezd felaprított fokhagymát, és várjuk meg míg az alaplé besűrűsödik. Öntsünk rá pár csepp fehérborecetet.

Ponty

A halfiléről a nyálkát folyó víz alatt lekapargatjuk, majd a bőrére fektetve megkeressük a szálkás oldalát és gyufaszál vékonyan a bőréig beirdaljuk, hogy biztosan szálkamentes legyen.

Sütés előtt alaposan szárítsuk le a halat és sózzuk be. A serpenyőt forrósítsuk fel, öntsünk bele kevés olajat és mikor szinte már füstöl az olaj, bőrös felével tegyük bele a halfilét. Kicsit nyomjuk le, hogy ne tudjon felkunkorodni a halszelet. Nem kell megfordítani.
Mikor a bőrös fele kezd pirulni, rakjunk a serpenyőbe egy kocka vajat, és ezzel az olvasztott vajjal locsolgassuk a halszeletet. Utolsó fél percben fordítsuk meg a halszeletet.

Tálaláskor a halfilét bőrös felével felfelé tegyük a zöldségágyra. Rakjuk mellé a blansírozott kelbimbó leveleket és szórjuk meg durvára vágott bazsalikommal.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Nyers cukkinifőzelék, pontychips és sült pisztráng

Nyers cukkinifőzelék, pontychips és sült pisztráng

Fantasztikusan egészséges nyári vacsora: csupa-csupa hal és friss zöldek.
Ponty filézése

Ponty filézése

Az ízletes, de annál szálkásabb ponty filézése Pataky Péter útmutatása szerint
Klasszikus rácponty

Klasszikus rácponty

Szaftos, zöldséges és tejfölös. Igazi kiadós, magyaros halétel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!