Őszi főzelék pontyfilével

Hozzávalók
- 1 db pontyfilé
- 1 db sárgarépa
- 10 db kelbimbó
- 1 db karalábé
- 1 db karfiol
- 1 db kápia paprika
- 3 dl alaplé
- só, bors
- cukor
- friss bazsalikom
- 1 gerezd fokhagyma
- fehérborecet
Elkészítés
Főzelék
A zöldségeket meghámozzuk, vékonyra szeleteljük és elkészülési sorrendben olívaolajon lepirítjuk: először a sárgarépa, aztán a karalábé, majd a rózsáira szedett karfiol. A kelbimbót leveleire szedjük és kevés sós, forrásban lévő vízben blansírozzuk majd jeges vízbe tesszük, hogy megtartsa szép színét.
Közben a megpirult zöldségeket megcukrozzuk és sót is szórunk rá. Hozzáadjuk a felkarikázott kápia paprikát, majd a vajat is.
Míg a halat sütjük, hagyjuk párolódni a zöldségeket, utána felöntjük kevés alaplével. Szórjunk bele egy gerezd felaprított fokhagymát, és várjuk meg míg az alaplé besűrűsödik. Öntsünk rá pár csepp fehérborecetet.
Ponty
A halfiléről a nyálkát folyó víz alatt lekapargatjuk, majd a bőrére fektetve megkeressük a szálkás oldalát és gyufaszál vékonyan a bőréig beirdaljuk, hogy biztosan szálkamentes legyen.
Sütés előtt alaposan szárítsuk le a halat és sózzuk be. A serpenyőt forrósítsuk fel, öntsünk bele kevés olajat és mikor szinte már füstöl az olaj, bőrös felével tegyük bele a halfilét. Kicsit nyomjuk le, hogy ne tudjon felkunkorodni a halszelet. Nem kell megfordítani.
Mikor a bőrös fele kezd pirulni, rakjunk a serpenyőbe egy kocka vajat, és ezzel az olvasztott vajjal locsolgassuk a halszeletet. Utolsó fél percben fordítsuk meg a halszeletet.
Tálaláskor a halfilét bőrös felével felfelé tegyük a zöldségágyra. Rakjuk mellé a blansírozott kelbimbó leveleket és szórjuk meg durvára vágott bazsalikommal.
