Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Őszi cobbler

A morzsás süti testvére a cobbler, ami egy hasonlóan finom, gyümölcsös, szószos édesség, tésztával a tetején – tulajdonképpen ez is egy fejjel lefelé fordított süti. Gyorsan össze lehet dobni, és nem igényel különösebb cukrászati képzést sem, bárki el tudja készíteni.
2016. november 17.

Nem vagyok valami nagy süteménymester, pl. életemben egyszer sütöttem csak réteges tortát, egyébként sem igazán szeretem a krémes süteményeket. Nekem a desszert inkább gyümölcsös, mint krémes, és sütni is inkább ilyeneket szoktam. Nem riadok meg ugyanakkor egy kis tésztagyúrástól, és ha a kettő találkozik, még jobb. Lehet ez egy tarte Tatin, vagyis felfordított almatorta, vagy egy crumble, magyarul morzsás süti, és ennek a testvére, a cobbler, ami egy hasonlóan finom, gyümölcsös, szószos édesség, tésztával a tetején – tulajdonképpen ez is egy fejjel lefelé fordított süti.

A cobbler az Egyesült Államok déli államainak kedvelt süteménye. Nyáron egy gombóc fagyival, télen akár magában, vagy sodóval fogyasztva isteni. Persze ott nincs igazán tél, úgyhogy mindig a fagyi játszik, de ezt itthon el kell felejtenünk, jönnek a hidegek, mindannyian fagyoskodunk majd az őszvégi fagyokban.

őszi cobbler 2

Ezért is jön jól egy ilyen jó kis cobbler recept, amit gyorsan össze lehet dobni, és nem igényel különösebben cukrászati képzést sem, bárki el tudja készíteni.

Hozzávalók

  • 8 közepes alma (a savanykásabb jobb)
  • 10 dkg cukor
  • 2 csapott ek kukoricakeményítő
  • 1 citrom leve
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 dkg vaj apró kockákra vágva
  • A tésztához:
  • 10 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 tk fahéj
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 4 ek tej
  • 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 160º-ra. Az almát hámozd meg, majd negyedeld. Keverd össze a többi alapanyaggal, majd tedd a tölteléket kivajazott sütőformába. A tésztához a tojást kissé verd fel. A lisztet keverd össze a sütőporral sóval, fahéjjal és cukorral, majd morzsold el benne a vajat. Öntsd hozzá a tejet, és keverd addig, míg összeáll, majd kanalazd a töltelékre (nem kell, hogy egységes legyen). Szórd meg a szeletelt mandulával, majd süsd 25-30 percig, vagy míg aranybarna nem lesz a teteje.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

Cobbler - a sült gyümölcsös vaníliás joghurthab

Cobbler - a sült gyümölcsös vaníliás joghurthab

Az ősz, a tél minden íze benne van ebben a nagyon egyszerűen elkészíthető süteményben. Tipikus: "gyorsan összedobom" sütemény. Nyári testvére a crumble.
Panna cotta málnaöntettel

Panna cotta málnaöntettel

Krémes, könnyű olasz ihletésű desszert, egyszerű alapanyagokból.
Narancsos, gesztenyés tiramisu

Narancsos, gesztenyés tiramisu

A klasszikus olasz desszert, kicsit másképp. Narancs és kakaó is kerül a gesztenyés tiramisuba.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.