
Őszi cobbler
Nem vagyok valami nagy süteménymester, pl. életemben egyszer sütöttem csak réteges tortát, egyébként sem igazán szeretem a krémes süteményeket. Nekem a desszert inkább gyümölcsös, mint krémes, és sütni is inkább ilyeneket szoktam. Nem riadok meg ugyanakkor egy kis tésztagyúrástól, és ha a kettő találkozik, még jobb. Lehet ez egy tarte Tatin, vagyis felfordított almatorta, vagy egy crumble, magyarul morzsás süti, és ennek a testvére, a cobbler, ami egy hasonlóan finom, gyümölcsös, szószos édesség, tésztával a tetején – tulajdonképpen ez is egy fejjel lefelé fordított süti.
A cobbler az Egyesült Államok déli államainak kedvelt süteménye. Nyáron egy gombóc fagyival, télen akár magában, vagy sodóval fogyasztva isteni. Persze ott nincs igazán tél, úgyhogy mindig a fagyi játszik, de ezt itthon el kell felejtenünk, jönnek a hidegek, mindannyian fagyoskodunk majd az őszvégi fagyokban.
Ezért is jön jól egy ilyen jó kis cobbler recept, amit gyorsan össze lehet dobni, és nem igényel különösebben cukrászati képzést sem, bárki el tudja készíteni.
Hozzávalók
- 8 közepes alma (a savanykásabb jobb)
- 10 dkg cukor
- 2 csapott ek kukoricakeményítő
- 1 citrom leve
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 dkg vaj apró kockákra vágva
- A tésztához:
- 10 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 1 tk fahéj
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 4 ek tej
- 5 dkg szeletelt mandula
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 160º-ra. Az almát hámozd meg, majd negyedeld. Keverd össze a többi alapanyaggal, majd tedd a tölteléket kivajazott sütőformába. A tésztához a tojást kissé verd fel. A lisztet keverd össze a sütőporral sóval, fahéjjal és cukorral, majd morzsold el benne a vajat. Öntsd hozzá a tejet, és keverd addig, míg összeáll, majd kanalazd a töltelékre (nem kell, hogy egységes legyen). Szórd meg a szeletelt mandulával, majd süsd 25-30 percig, vagy míg aranybarna nem lesz a teteje.
