
Olivér séf diós bejglije
Hozzávalók
kb. 2 rúdhoz:- A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg Rama (szobahőmérsékletű)
- 5 dkg porcukor
- csipet só
- 1 db egész tojás
- 1,25 dkg friss élesztő
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 dl tej
- A töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 4 nagyobb evőkanál baracklekvár
- 4 evőkanál méz
- 1 db narancshéj
- 1 db citromhéj
- 2 evőkanál rumaroma vagy ízlés szerint több
Elkészítés
A tejet langyosítsuk meg és morzsoljuk bele a friss élesztőt, keverjük el egy teáskanál cukkorral, majd hagyjuk lefedve felfutni. A száraz hozzávalókat (liszt, porcukor, só, citrom héj) mérjük ki egy tálba, majd adjuk hozzá a felkockázott margarint és morzsoljuk el a liszttel. Adjuk hozzá a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Tegyük a tésztát egy lisztezett tálba, fedjük le és hagyjuk legalább 1 órát kelni. Közben elkészítjük a tölteléket.
A töltelék:
Az összes hozzávalót kimérjük egy nagyobb tálba és alaposan elkeverjük.
A megkelt tésztát ketté osztjuk és lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra, kb. 3-4 mm vastagra. Fontos, hogy mindenhol ugyanolyan vastag legyen. Felezzük el a töltelékünket is és kenjük meg vele a tésztát. Tekerjük fel őket, de ne legyen szoros, különben meg fog repedni a teteje sülés közben. Fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe/sütőlemezre. Kenjük körbe őket tojásfehérjével és tegyük vissza a hűtőbe kb. 10 percre. Ezután tojássárgájával kenjünk meg, villával megszurkáljuk a tetejét és mehet az előmelegített, 180 fokos sütőbe. Süssük aranybarnára. (20-25 perc). Díszítsük egész dióval, porcukorral.
Kellemes Ünnepeket!
Megosztom barátaimmal