Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Olasz lepénykenyér szőlővel és rozmaringgal (Schiacciata con L'uva)

Toscanában a focaccia-szerű kelt tésztát hívják schiacciatának, és szüret idején gyakran készítik édes, szőlővel megpakolt verzióban. Mi pedig gluténmentesen!
2015. október 9.

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 12 dkg fehér rizsliszt
  • 9 dkg tápiókaliszt
  • 3 evőkanál darált mandula
  • 1 teáskanál xantángumi
  • 2 teáskanál burgonyaliszt
  • 1⁄4 teáskanál só
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1 teáskanál méz
  • 2 tojásfehérje
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál száraz vörösbor
  • 17 dkg víz
  • A tetejére:
  • 20 dkg mag nélküli piros szőlő
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

A liszteket, a mandulát, a xantánt, a sót és az élesztőt összekeverjük egy tálban.

Egy kancsóban elvegyítjük a mázat, a tojásfehérjét, az olívaolajat, a vörösbort és a vizet, és a lisztes keverékhez csorgatuk. Puha tésztává keverjük, és kb. 1 óra alatt megkelesztjük.

Kibélelünk sütőpapírral egy 25×35 cm-es tepsit, és vizes kézzel elsimítjuk benne a tésztát. Rászórjuk a szőlőszemeket, bele is nyomkodjuk.

Megszórjuk barna cukorral, megolcsoljuk olívaolajjal, és 200 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Langyosra hűtve, de még aznap a legfinomabb.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Gluténmentes madeleine

Gluténmentes madeleine

Könnyű, légies piskóta – pontosabban génoise –, amely tényleg tökéletes a délutáni teához. Vagy hát miután megsütöttük, nem lesz olyan dolog, amihez ne lenne tökéletes.

Portrépercek: Kollár Anita, a Gluténmentes és finom! szerzője

A papírízűtől a finomig kísérletezett a nagysikerű szakácskönyv, a Gluténmentes és finom! szerzője. Kollár Anita elképzelhetetlenek tartotta, hogy kedvenceit nem eheti többé, ezért kitartóan sütött és tesztelt. Nagy szerencsénk, hogy mindezt meg is írta, mert így bárki is kerül ilyen helyzetbe, már eleve középfokról indul Anita könyvével.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.