
Olasz lepénykenyér szőlővel és rozmaringgal (Schiacciata con L'uva)
Toscanában a focaccia-szerű kelt tésztát hívják schiacciatának, és szüret idején gyakran készítik édes, szőlővel megpakolt verzióban. Mi pedig gluténmentesen!
2015. október 9.
Hozzávalók
- A tésztához:
- 12 dkg fehér rizsliszt
- 9 dkg tápiókaliszt
- 3 evőkanál darált mandula
- 1 teáskanál xantángumi
- 2 teáskanál burgonyaliszt
- 1⁄4 teáskanál só
- 1 teáskanál szárított élesztő
- 1 teáskanál méz
- 2 tojásfehérje
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál száraz vörösbor
- 17 dkg víz
- A tetejére:
- 20 dkg mag nélküli piros szőlő
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés
A liszteket, a mandulát, a xantánt, a sót és az élesztőt összekeverjük egy tálban.
Egy kancsóban elvegyítjük a mázat, a tojásfehérjét, az olívaolajat, a vörösbort és a vizet, és a lisztes keverékhez csorgatuk. Puha tésztává keverjük, és kb. 1 óra alatt megkelesztjük.
Kibélelünk sütőpapírral egy 25×35 cm-es tepsit, és vizes kézzel elsimítjuk benne a tésztát. Rászórjuk a szőlőszemeket, bele is nyomkodjuk.
Megszórjuk barna cukorral, megolcsoljuk olívaolajjal, és 200 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Langyosra hűtve, de még aznap a legfinomabb.
Megosztom barátaimmal
