Olasz babos tészta (Pasta e fagioli)

Hozzávalók
4-6 fő- 1 dl olívaolaj
- 2 vöröshagyma
- 2 szárzeller
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 doboz konzerv hámozott paradicsom
- 3 doboz fehérbab-konzerv
- 2 ág friss kakukkfű
- 1 ág friss rozmaring
- só
- bors
- 40 dkg rövid tészta
- 1 liter víz
Elkészítés
A felaprított vöröshagymát és fokhagymát olivaolajon üvegesre dinszteljük.
Hozzáadjuk a felaprított szárzellert és amikor elkezd puhulni, akkor öntjük hozzá a hámozott paradicsom konzervet, rászórjuk az apróra vágott friss kakukkfüvet és rozmaringot.
Átkeverjük, majd hozzáöntjük a vizet. sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a száraz tésztát, majd 10-15 percig főzzük.
Amíg a tészta fő, elkészítünk egy fűszerpasztát, amit az elkészült tészta tetejére teszünk majd.
Összekeverünk felaprított friss kaprot, petrezselymet, reszelt fokhagymával, narancshéjjal, sóval, borssal, finomra aprított aszalt paradicsommal és olivaolajjal.
Amikor a tészta már majdnem teljesen megpuhult, hozzáadjuk a konzerv babot is.
Tálaláskor a tetejére tesszük a fűszerpasztát, megszórjuk reszelt parmezánnal, meglocsoljuk olivaolajjal és frissen még borsot örlünk rá.