Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Olajos ponty csicseriborsóval és korianderes padlizsánkrémmel (Kistücsök, Jahni László)

Jahni László, ha ideje engedné, szívesen pecázna maga is a Balaton parton. De mi azt sem bánjuk, ha csak a Kistücsök konyhájában találkozik először hallal, hiszen nagyszerű fogások kerülnek ki onnan.
2016. április 16.

Hozzávalók

  • 2 dl olaj
  • 40 dkg pontyfilé (lehetőség szerint hasaalja)
  • mustármag
  • egész bors
  • koriandermag
  • babérlevél

  • 10 dkg csicseriborsó
  • 1 db zöldcitrom : 1 db
  • 1 db padlizsán
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek mustár
  • 1 csokor koriander

Elkészítés

A pontyfilét sózzuk, majd olajban a fűszerekkel, egy megfelelő edényben puhára főzzük alacsony hőmérsékleten, nagyjából 70 fokon.
Ha kész, leszűrjük, a filékből eltávolítjuk a szálkákat és rostokra tépkedjük. Majd teszünk hozzá a főző olajból ízlés szerint. (Ha így ebben az állapotban zárható üvegben dunsztoljuk, sokáig eláll hűtőben, mint olajos halkonzerv)
A csicseriborsót előző este beáztatjuk, majd sós vízben puhára főzzük. Ezek után összekeverjük az olajos hallal, pici zöldcitrom levével ízesítjük.
A padlizsánt forró sütőben vagy grillrácson puhára sütjük. Még melegen meghámozzuk és olajban pirított finomravágott hagymával krémesre főzzük. Ha szükséges adjunk hozzá zöldséglevet. Sóval,frissen őrölt borssal, fokhagymával, zöldcitrom reszelt héjával és mustárral ízesítjük. Összeturmixoljuk és durvára vágott korianderzöldet adunk hozzá. Ha kihűlt, lassan a maradék olajat hozzá csurgatjuk, folytonos keverés mellett. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Pontyfilézés mesterfokon

Pontyfilézés mesterfokon

A pontyot sokan szeretik, de vannak, akik szerint macerás az elkészítése. Pataky Péter megmutatja, hogyan kell elkészíteni a tökéletes pontyfilét, ami sokkal egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk.
Őszi főzelék pontyfilével

Őszi főzelék pontyfilével

Nagyon könnyű, nagyon egészséges vacsora vagy ebéd, sok-sok őszi zöldséggel és ropogósra sütött halfilével.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!