Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Nyers cukkinifőzelék, pontychips és sült pisztráng

Adásban volt: 2015. augusztus 25.
A recepthez tartozó videó
Fantasztikusan egészséges nyári vacsora: csupa-csupa hal és friss zöldek.
2015. augusztus 25.

Hozzávalók

  • Nyers cukkinifőzelék:
  • 1 kg cukkini
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl alaplé
  • fehérborecet

  • bors
  • 1 csokor kapor
  • Pontychips:
  • pontyfilé

  • kukoricaliszt
  • finomliszt
  • olaj a sütéshez
  • Sült pisztráng:
  • 1 szép friss pisztráng

  • olívaolaj
  • kevés vaj
  • 1 citrom

Elkészítés

Nyers cukkinifőzelék

A megmosott cukkinit először hosszában félbe, majd negyedbe vágjuk, majd a magos belsejét kivágjuk. Az így megmaradt cukkini csíkokat fél centis darabokra vágjuk.
A cukkini darabokat blansírozzuk: forrásban lévő, sós vízbe dobjuk 1 percre, majd kivéve rögtön jeges, vagy legalábbis jéghideg vízfürdőbe tesszük. Amint lehűlt, leszűrjük.

Az alaplevet sózzuk, borsozzuk és felforraljuk. Majd beletesszük a jéghideg vajat és egy habverővel simára keverjük és beforraljuk.
Ha besűrűsödött, beleöntjük a borecetet és hozzáadjuk a blansírozott cukkiniket.
Friss, apróra vágott kaporral fűszerezzük.

Pontychips

A pontyfilét hosszában kettévágjuk és egy hajlékony pengéjű késsel levágjuk róla a bőrét. A bőrétől megszabadított halszeleteket félbevágjuk és felcsíkozzuk. Besózzuk és 20 percig állni hagyjuk.
Búzaliszt és kukoricaliszt 1:1 arányú keverékébe forgatjuk, majd forró, bő olajban kisütjük.
Mikor szép aranybarna, szedjük ki az olajból egy konyhai papírtörlőre.

Sült pisztráng

A halat lepikkelyezzük, megtisztítjuk és mindkét oldalán a hastól a gerincig, egyenlő távolságokra beirdaljuk. Megsózzuk, úgy hogy jusson a vágásokba és a hasüregbe is.
Sütés előtt, egy konyhai papírtörlővel leitatjuk a pisztrángról a nedvességet. A füstölésig felforrósított serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk és a pisztráng mindkét oldalát pirosra sütjük. Ha megfordítottuk, dobhatunk mellé egy kis kocka vajat és ezzel az olvadt, pirult vajjal locsolgassuk meg a halat.
Ha kész óvatosan vegyük ki a serpenyőből, nehogy eltörjön a hal, és konyhai papírtörlőn áztassuk le a felesleges olajat.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Együnk halat egész évben! Összeszedtük az érveket

Együnk halat egész évben! Összeszedtük az érveket

Az sajnos köztudott, hogy Európában a magyarok eszik a legkevesebb halat, évente átlagosan 4-5 kg-ot fejenként. Ennek nagy részét is főleg karácsonykor. Varga Anita, a Kapj rá! kampány dietetikusa 5 érvvel támasztja alá, miért érdemes halat fogyasztani egész évben.
Karintiai tavi pisztráng lencsével és rókagombával

Karintiai tavi pisztráng lencsével és rókagombával

Egy kis Omega-3 csak hasznunkra válik, ha meg mindezt egy pisztránggal vihetjük be a szervezetünkbe, még jobb! Egyszerű megoldás, csupa élvezet!
Ponty filézése

Ponty filézése

Az ízletes, de annál szálkásabb ponty filézése Pataky Péter útmutatása szerint

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!