Nyers cukkinifőzelék, pontychips és sült pisztráng

Hozzávalók
- Nyers cukkinifőzelék:
- 1 kg cukkini
- 10 dkg vaj
- 2 dl alaplé
- fehérborecet
- só
- bors
- 1 csokor kapor
- Pontychips:
- pontyfilé
- só
- kukoricaliszt
- finomliszt
- olaj a sütéshez
- Sült pisztráng:
- 1 szép friss pisztráng
- só
- olívaolaj
- kevés vaj
- 1 citrom
Elkészítés
Nyers cukkinifőzelék
A megmosott cukkinit először hosszában félbe, majd negyedbe vágjuk, majd a magos belsejét kivágjuk. Az így megmaradt cukkini csíkokat fél centis darabokra vágjuk.
A cukkini darabokat blansírozzuk: forrásban lévő, sós vízbe dobjuk 1 percre, majd kivéve rögtön jeges, vagy legalábbis jéghideg vízfürdőbe tesszük. Amint lehűlt, leszűrjük.
Az alaplevet sózzuk, borsozzuk és felforraljuk. Majd beletesszük a jéghideg vajat és egy habverővel simára keverjük és beforraljuk.
Ha besűrűsödött, beleöntjük a borecetet és hozzáadjuk a blansírozott cukkiniket.
Friss, apróra vágott kaporral fűszerezzük.
Pontychips
A pontyfilét hosszában kettévágjuk és egy hajlékony pengéjű késsel levágjuk róla a bőrét. A bőrétől megszabadított halszeleteket félbevágjuk és felcsíkozzuk. Besózzuk és 20 percig állni hagyjuk.
Búzaliszt és kukoricaliszt 1:1 arányú keverékébe forgatjuk, majd forró, bő olajban kisütjük.
Mikor szép aranybarna, szedjük ki az olajból egy konyhai papírtörlőre.
Sült pisztráng
A halat lepikkelyezzük, megtisztítjuk és mindkét oldalán a hastól a gerincig, egyenlő távolságokra beirdaljuk. Megsózzuk, úgy hogy jusson a vágásokba és a hasüregbe is.
Sütés előtt, egy konyhai papírtörlővel leitatjuk a pisztrángról a nedvességet. A füstölésig felforrósított serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk és a pisztráng mindkét oldalát pirosra sütjük. Ha megfordítottuk, dobhatunk mellé egy kis kocka vajat és ezzel az olvadt, pirult vajjal locsolgassuk meg a halat.
Ha kész óvatosan vegyük ki a serpenyőből, nehogy eltörjön a hal, és konyhai papírtörlőn áztassuk le a felesleges olajat.
