Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

New Orleans-i fokhagymaleves

Kocsis Tibor, mikor éppen nem énekel, gyakran főz. De nem volt ez mindig így. Mikor elköltözött otthonról, és hiányoztak a hazai ízek, az élet rákényszerítette, hogy szépen apránként elsajátítsa maga is elkészíteni az ismert fogásokat.
2016. július 31.

Hozzávalók

4-6 személyre
  • 6 mogyoróhagyma
  • 2 újhagyma
  • 2 nagy fej fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kk vaj
  • 1 bagett
  • friss petrezselyem
  • friss kakukkfű
  • friss oregánó
  • 2 babérlevél
  • 4 csésze zöldségalaplé

  • bors
  • 2 dl tej
  • 10 dl tejszín
  • 2 kk őrölt paprika
  • 1 csokor felaprított metélőhagyma

Elkészítés

Az X-Faktor győztese hetente egy-két alkalommal ragad fakanalat. Kísérletező típus, szívesen kóstolgatja a különböző nemzetek ételkülönlegességeit, és ha ideje engedi, el is készíti őket. Kedveli a karakteres magyar ízeket is, az olasz specialitásokat és a tengeri halakat.
Szeretek főzni – mondja Tibor -, de nem érzem magam akkora kuktának, hogy órákat töltsek el a konyhában, és általában akkor főzök, amikor éhes vagyok, így akkor nagyon gyorsan kajára van szükségem! Tehát az nagyon fontos, hogy az ételek, amiket főzök gyorsan és könnyen elkészíthetőek legyenek.
Gyakran a fellépések és a bulik miatt  olyan ebédre vagy vacsorára van szükségem, ami elűzi az éjszakázás okozta alkalmi sebeket, és semmi sem nyugtatja meg úgy az elgyötört gyomrot, mint egy jó forró leves:

Hámozzuk meg és vágjuk finomra a mogyoróhagymát és a vöröshagymát. Tisztítsuk meg a fokhagymát.
Melegítsük fel az olívaolajat és a vajat, majd mikor már habzik, tegyük bele a mogyoróhagymát, a vöröshagymát, és kb 5 percig pirítsuk magas lángon.
Ezután vegyük a lángot kicsire, tegyük bele a fokhagymagerezdeket és dinszteljük kb 30 percig, míg a hagymák mély aranyszínt kapnak.
A kenyérből vágjunk le 6 szép szeletet és tegyük félre. Vágjuk le a maradék kenyér héját, a belsejét, kb. 10 dekát tépjük kis darabkákra.
Kössük össze a fűszernövényeket, majd az alaplével együtt adjuk a leveshez, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd forraljuk fel.
Adjuk hozzá a kenyérdarabkákat, és főzzük még 20 percig. Ezután vegyük ki a fűszereket, adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, és finoman keverjük vagy turmixoljuk pürés állagúra.
A félretett kenyérszeleteket kenjük meg egy kis olívaolajjal, szórjuk meg paprikával. Mindkét oldalukat grillezzük aranyszínűre. Tálaláskor mindegyik tányérba tegyünk egy-egy szelet kenyeret, majd öntsük rá a forró levest. Felaprított metélőhagymával díszítsük!

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fűszeres tepsis csirkemell

Fűszeres tepsis csirkemell

Ada leginkább olyan ételeket szeret főzni, amiket egyszerűen, gyorsan elkészíthet és még egészségesek is.
Sült édesburgonya kakukkfűvel, fetával, fokhagymával és csirkemellel

Sült édesburgonya kakukkfűvel, fetával, fokhagymával és csirkemellel

Az év bármely napján elkészíthetjük a fetás édesburgonyát, amit, ha alufólián sütünk, még mosogatnunk sem kell utána!

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?