Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Nem a Nagyi almás pitéje

Amerikai almás pite
2018. október 22.

Számomra az október az a hónap, amikor a legjobban megjön a kedvem egy jó kis
almás pitéhez. A nagymamám isteni pitét sütött, azt a fajtát, amelynek a tetején
összeállt a porcukor, omlós volt, talán kissé szottyos is. Nekem még soha nem sikerült
úgy, persze lehet, hogy ahhoz kellene a panel régi gáztűzhelye és az az eldobható
fóliatepsi, amit Mami legalább tizenötször használt fel… Úgyhogy én inkább mással
próbálkozom, és azt az almás pitét meghagyom az emlékezetnek.
A klasszikus amerikai pite kissé folyós töltelékébe mazsola is kerül, valamint az eleve
savanykás Idared és zöld alma mellé citromlevet öntünk. Így lesz kissé mégis a
Mamiéra emlékeztető ízvilágú egy másik világ másik konyhájának almás pitéje. A
barna cukortól karamelles, a fahéjtól fűszeres, a pitetésztától omlós a sütemény – én
így szeretem.

Hozzávalók

egy 20-22 cm átmérőjű formához
  • Az omlós tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg vaj felkockázva
  • csipet só
  • 6-8 ek. jeges víz
  • A töltelékhez:
  • 6 ek. vaj
  • 5 nagyobb alma, lehet vegyesen, meghámozva, kimagozva, cikkekre vágva
  • 1 citrom leve
  • 13 dkg cukor (ha lehet, barna)
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 5 dkg mazsola
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. kukoricakeményítő
  • 1 felvert tojás
  • 1 ek. kristálycukor

Elkészítés

A tésztához elmorzsoljuk a lisztet, a hideg vajat és a sót. Ha már csak borsó méretű
lisztes darabokból áll, akkor kanalanként hozzáadjuk a jeges vizet, de éppen csak
annyit, hogy labdává össze tudjon állni a tészta. (Ne dagasszuk, az a jó, ha a
vajdarabok itt-ott kibukkannak belőle.) Két részre osztjuk, egy nagyobbra és egy
kisebbre, 2/3–1/3 arányban. Kilapítjuk, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez felolvasztunk 4 ek. vajat egy nagyobb
lábosban. Rádobjuk az almát, a citromlevet és a cukrot, 8-10 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a vaníliakivonatot, a mazsolát és a fahéjat, átkeverjük, egyenletesen
megszórjuk a kukoricakeményítővel, és nagyon alaposan elkeverjük. Csak addig
főzzük, amíg besűrűsödik, majd levesszük a tűzről.
Kinyújtjuk a tésztalapokat, az alsó részt kissé nagyobbra mint a piteforma, a felső
részt pont akkorára. A nagyobb lapot belesimítjuk a formába, és megtöltjük a kihűlt
töltelékkel. Rákockázzuk a maradék vajat, és befedjük a másik lappal, majd
összenyomogatjuk a széleket. Vágunk néhány kis nyílást a tetején, hogy a gőz
kiszabadulhasson, és hűtőbe tesszük 1 órára.
Előmelegítjük a sütőt 225 ºC -ra. Megkenjük a pitét a felvert tojással, majd
megszórjuk cukorral. Sütőbe tesszük, mérsékeljük a hőmérsékletet 180 ºC-ra.
1 órán keresztül sütjük, amíg ropogós lesz a teteje. Langyosan tálaljuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gulyásleves

Gulyásleves

Őszre mindig jó
A chicken noodle soup, vagyis csirkés tésztaleves

A chicken noodle soup, vagyis csirkés tésztaleves

Ez az amerikai csirkeleves többek között attól lesz kicsit más, hogy a csirkét előtte megpirítjuk.
Pancake, ahogy a legjobb

Pancake, ahogy a legjobb

Keverd össze, süsd meg, forrón edd, és élvezd, mert így a legjobb!

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.