
Nem a Nagyi almás pitéje
Számomra az október az a hónap, amikor a legjobban megjön a kedvem egy jó kis
almás pitéhez. A nagymamám isteni pitét sütött, azt a fajtát, amelynek a tetején
összeállt a porcukor, omlós volt, talán kissé szottyos is. Nekem még soha nem sikerült
úgy, persze lehet, hogy ahhoz kellene a panel régi gáztűzhelye és az az eldobható
fóliatepsi, amit Mami legalább tizenötször használt fel… Úgyhogy én inkább mással
próbálkozom, és azt az almás pitét meghagyom az emlékezetnek.
A klasszikus amerikai pite kissé folyós töltelékébe mazsola is kerül, valamint az eleve
savanykás Idared és zöld alma mellé citromlevet öntünk. Így lesz kissé mégis a
Mamiéra emlékeztető ízvilágú egy másik világ másik konyhájának almás pitéje. A
barna cukortól karamelles, a fahéjtól fűszeres, a pitetésztától omlós a sütemény – én
így szeretem.
Hozzávalók
egy 20-22 cm átmérőjű formához- Az omlós tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj felkockázva
- csipet só
- 6-8 ek. jeges víz
- A töltelékhez:
- 6 ek. vaj
- 5 nagyobb alma, lehet vegyesen, meghámozva, kimagozva, cikkekre vágva
- 1 citrom leve
- 13 dkg cukor (ha lehet, barna)
- 1 tk. vaníliakivonat
- 5 dkg mazsola
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. kukoricakeményítő
- 1 felvert tojás
- 1 ek. kristálycukor
Elkészítés
A tésztához elmorzsoljuk a lisztet, a hideg vajat és a sót. Ha már csak borsó méretű
lisztes darabokból áll, akkor kanalanként hozzáadjuk a jeges vizet, de éppen csak
annyit, hogy labdává össze tudjon állni a tészta. (Ne dagasszuk, az a jó, ha a
vajdarabok itt-ott kibukkannak belőle.) Két részre osztjuk, egy nagyobbra és egy
kisebbre, 2/3–1/3 arányban. Kilapítjuk, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez felolvasztunk 4 ek. vajat egy nagyobb
lábosban. Rádobjuk az almát, a citromlevet és a cukrot, 8-10 percig pároljuk.
Hozzáadjuk a vaníliakivonatot, a mazsolát és a fahéjat, átkeverjük, egyenletesen
megszórjuk a kukoricakeményítővel, és nagyon alaposan elkeverjük. Csak addig
főzzük, amíg besűrűsödik, majd levesszük a tűzről.
Kinyújtjuk a tésztalapokat, az alsó részt kissé nagyobbra mint a piteforma, a felső
részt pont akkorára. A nagyobb lapot belesimítjuk a formába, és megtöltjük a kihűlt
töltelékkel. Rákockázzuk a maradék vajat, és befedjük a másik lappal, majd
összenyomogatjuk a széleket. Vágunk néhány kis nyílást a tetején, hogy a gőz
kiszabadulhasson, és hűtőbe tesszük 1 órára.
Előmelegítjük a sütőt 225 ºC -ra. Megkenjük a pitét a felvert tojással, majd
megszórjuk cukorral. Sütőbe tesszük, mérsékeljük a hőmérsékletet 180 ºC-ra.
1 órán keresztül sütjük, amíg ropogós lesz a teteje. Langyosan tálaljuk.