Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Pintér Árpád

Narancsos kacsamell sütőtökös gerslirizottóval

Adásban volt: 2014. szeptember 26.
A recepthez tartozó videó
Gyömbéres-narancsos-chilis szirupban rózsaszínűre sült kacsamellszeletek, sütőtökös gerslirizottó ágyon, rukolával és tökmagolajjal. Mint egy igazi étterem, igazi étlapján. Készítsük el vendégeinknek!
2015. szeptember 20.

Hozzávalók

2-4 adag
  • 1 kisebb sütőtök (kb. 70 dkg), megsütve, pürésítve
  • 5 dkg vaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg gersli (hántolt árpagyöngy)
  • 1 dl száraz vermut (vagy nem túl savas, száraz fehérbor)
  • 1 l húsleves

  • bors
  • Narancsos kacsamell:
  • 2 kacsamell, szobahőmérsékleten
  • 2 narancs
  • 4 dkg nádcukor
  • 1 kis friss chili
  • 2 cm friss gyömbér

Elkészítés

A rizottóhoz a gerslit alaposan átöblítjük. A hagymákat finomra aprítjuk, és egy lábasban, a megolvasztott vajon, közepes lángon, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 4 perc).
Hozzáadjuk a gerslit, megkeverjük, úgy, hogy a szemeket egyenletesen bevonja a zsiradék, fényesek legyenek.
Ráöntjük az alkoholt, és egy-két perc alatt hagyjuk elpárologni.
Felöntjük a húsleves felével (amelyet kis lángon melegen tartunk), lefedjük, és alacsony lángon 25 percig főzzük, néha megkeverjük.
Ezután hozzáadjuk a húsleves következő egyharmadát, majd fedő alatt további 10 percig főzzük, amíg a gersli megpuhul, de kellemesen harapható.
A főzés utolsó fázisában hozzákeverjük a kikapart, megsütött sütőtököt, amelyet előtte botmixerrel pürésítettünk.

Megsütjük a kacsamellet: bőrős felét átlósan beirdaljuk, úgy, hogy a húsát ne érje a kés éle, csak a bőrt. Sózzuk, borsozzuk. Bőrös felével lefelé serpenyőbe tesszük, és alacsony lángon, lassan kiolvasztjuk a zsírját, azt folyamatosan le is öntjük róla. Erősebbre vesszük a hőt, a kacsamellet megfordítjuk, és a másik oldalát kérgesítjük. Közben egy kis edényben összeforraljuk a narancslevet a nádcukorral, chilivel és gyömbérel. A kacsamelleket sütőrácsra helyezzük, tetejüket meglocsoljuk a narancsos mázzal, és 160C fokos sütőben, 12 percig sütjük. Szeletelés előtt legalább öt percig pihentetjük.

4.7/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kacsamell zöldalmás őszibarack salsával

Kacsamell zöldalmás őszibarack salsával

A sült kacsamell őszibarackos, zöldalmás, szárzellerrel készülő édes-savanykás, fűszeres salsával tálalva tökéletes ebéd vagy vacsora a hétköznapokon, de hétvégén és ünnepi alkalmakon is.
Az 5 legjobb tavaszi saláta

Az 5 legjobb tavaszi saláta

Összegyűjtöttük az öt legjobb salátát, ami nélkül nincs tavaszi "nagytakarítás". Kiadós, laktató, mégis egészséges egytálételek. Ebédre vagy akár vacsorára. Két értekezlet között, edzés után vagy mielőtt nekiindulnál délután begyűjteni a gyerekeket.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!