Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Pintér Árpád

Narancsos kacsamell sütőtökös gerslirizottóval

Adásban volt: 2014. szeptember 26.
A recepthez tartozó videó
Gyömbéres-narancsos-chilis szirupban rózsaszínűre sült kacsamellszeletek, sütőtökös gerslirizottó ágyon, rukolával és tökmagolajjal. Mint egy igazi étterem, igazi étlapján. Készítsük el vendégeinknek!
2015. szeptember 20.

Hozzávalók

2-4 adag
  • 1 kisebb sütőtök (kb. 70 dkg), megsütve, pürésítve
  • 5 dkg vaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg gersli (hántolt árpagyöngy)
  • 1 dl száraz vermut (vagy nem túl savas, száraz fehérbor)
  • 1 l húsleves

  • bors
  • Narancsos kacsamell:
  • 2 kacsamell, szobahőmérsékleten
  • 2 narancs
  • 4 dkg nádcukor
  • 1 kis friss chili
  • 2 cm friss gyömbér

Elkészítés

A rizottóhoz a gerslit alaposan átöblítjük. A hagymákat finomra aprítjuk, és egy lábasban, a megolvasztott vajon, közepes lángon, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 4 perc).
Hozzáadjuk a gerslit, megkeverjük, úgy, hogy a szemeket egyenletesen bevonja a zsiradék, fényesek legyenek.
Ráöntjük az alkoholt, és egy-két perc alatt hagyjuk elpárologni.
Felöntjük a húsleves felével (amelyet kis lángon melegen tartunk), lefedjük, és alacsony lángon 25 percig főzzük, néha megkeverjük.
Ezután hozzáadjuk a húsleves következő egyharmadát, majd fedő alatt további 10 percig főzzük, amíg a gersli megpuhul, de kellemesen harapható.
A főzés utolsó fázisában hozzákeverjük a kikapart, megsütött sütőtököt, amelyet előtte botmixerrel pürésítettünk.

Megsütjük a kacsamellet: bőrős felét átlósan beirdaljuk, úgy, hogy a húsát ne érje a kés éle, csak a bőrt. Sózzuk, borsozzuk. Bőrös felével lefelé serpenyőbe tesszük, és alacsony lángon, lassan kiolvasztjuk a zsírját, azt folyamatosan le is öntjük róla. Erősebbre vesszük a hőt, a kacsamellet megfordítjuk, és a másik oldalát kérgesítjük. Közben egy kis edényben összeforraljuk a narancslevet a nádcukorral, chilivel és gyömbérel. A kacsamelleket sütőrácsra helyezzük, tetejüket meglocsoljuk a narancsos mázzal, és 160C fokos sütőben, 12 percig sütjük. Szeletelés előtt legalább öt percig pihentetjük.

4.7/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kacsamell zöldalmás őszibarack salsával

Kacsamell zöldalmás őszibarack salsával

A sült kacsamell őszibarackos, zöldalmás, szárzellerrel készülő édes-savanykás, fűszeres salsával tálalva tökéletes ebéd vagy vacsora a hétköznapokon, de hétvégén és ünnepi alkalmakon is.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!