Narancsos kacsamell sütőtökös gerslirizottóval

Hozzávalók
2-4 adag- 1 kisebb sütőtök (kb. 70 dkg), megsütve, pürésítve
- 5 dkg vaj
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg gersli (hántolt árpagyöngy)
- 1 dl száraz vermut (vagy nem túl savas, száraz fehérbor)
- 1 l húsleves
- só
- bors
- Narancsos kacsamell:
- 2 kacsamell, szobahőmérsékleten
- 2 narancs
- 4 dkg nádcukor
- 1 kis friss chili
- 2 cm friss gyömbér
Elkészítés
A rizottóhoz a gerslit alaposan átöblítjük. A hagymákat finomra aprítjuk, és egy lábasban, a megolvasztott vajon, közepes lángon, fedő alatt puhára pároljuk (kb. 4 perc).
Hozzáadjuk a gerslit, megkeverjük, úgy, hogy a szemeket egyenletesen bevonja a zsiradék, fényesek legyenek.
Ráöntjük az alkoholt, és egy-két perc alatt hagyjuk elpárologni.
Felöntjük a húsleves felével (amelyet kis lángon melegen tartunk), lefedjük, és alacsony lángon 25 percig főzzük, néha megkeverjük.
Ezután hozzáadjuk a húsleves következő egyharmadát, majd fedő alatt további 10 percig főzzük, amíg a gersli megpuhul, de kellemesen harapható.
A főzés utolsó fázisában hozzákeverjük a kikapart, megsütött sütőtököt, amelyet előtte botmixerrel pürésítettünk.
Megsütjük a kacsamellet: bőrős felét átlósan beirdaljuk, úgy, hogy a húsát ne érje a kés éle, csak a bőrt. Sózzuk, borsozzuk. Bőrös felével lefelé serpenyőbe tesszük, és alacsony lángon, lassan kiolvasztjuk a zsírját, azt folyamatosan le is öntjük róla. Erősebbre vesszük a hőt, a kacsamellet megfordítjuk, és a másik oldalát kérgesítjük. Közben egy kis edényben összeforraljuk a narancslevet a nádcukorral, chilivel és gyömbérel. A kacsamelleket sütőrácsra helyezzük, tetejüket meglocsoljuk a narancsos mázzal, és 160C fokos sütőben, 12 percig sütjük. Szeletelés előtt legalább öt percig pihentetjük.