Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mustáros, petrezselymes krumplifőzelék

Ha reggel úgy ébredünk, hogy ebédre mindenképpen főzeléket szeretnénk enni, a hűtőben pedig csak rókagomba és dijoni mustár van, akkor sem kell búslakodnunk. Szatmári Ferinek, a főzelékesnek erre is van egy őrületesen jó receptje: csak bemustározzuk a krumplifőzeléket, petrezselyemmel ízesítjük és pirított gombával megszórjuk a tetejét. Szenzációs!
2016. június 3.

Hozzávalók

2-3 adag
  • 70 dkg kockára vágott burgonya
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 ek vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél liter alaplé vagy víz
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 2 kk dijoni mustár
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 15 dkg rókagomba vagy más gomba
  • friss kakukkfű

  • frissen őrölt bors
  • citromlé

Elkészítés

A felaprított hagymát az olaj és a vaj összeolvasztott keverékén dinszteljük üvegesre. Sózzuk finoman, és reszeljük rá a fokhagymát.

Borítsuk rá a burgonyát, szórjuk meg a petrezselyem finomra aprított szárával. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 12-13 perc alatt főzzük majdnem teljesen puhára.

Ha megfőtt, egy bő merőkanálnyi főzelékalapot a petrezselyemzöld kétharmadával pürésítsünk, majd öntsük vissza, és keverjük jól el.

A tejszínhez egy kisebb keverőtálban hozzáadjuk a mustárt (érdemes jobb minőségűt használni) és a keményítőt, keverjük el csomómentesen és adjuk a főzelékhez. Miután besűrűsödött, ízesítsük.

Forró serpenyőben, kevés olajon a gombát pár perc alatt lepirítjuk. Kakukkfűvel, sóval, borssal fűszerezzük. Pár csepp citromlé nagyon jót tesz neki. Tálaláskor a főzelék tetejére szórjuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Zöldfűszeres, mustáros sárgaborsófőzelék

Zöldfűszeres, mustáros sárgaborsófőzelék

Ennek a sárgaborsó főzeléknek semmi köze sincs a menzákról ismert testvéréhez, amit oly sokan nem szeretnek. Aki ezt a fűszeres, savanykás változatot megkóstolja, biztosan egészen mást fog gondolni a sárgaborsóról, mint eddig.
Citromos fehérspárga főzelék

Citromos fehérspárga főzelék

Ha fehér spárgát főzünk, akkor egy dolgot mindenképpen meg kell tennünk. Az összes spárgaszárat egyenként, vékonyan meg kell hámoznunk egy éles zöldségpucolóval. Ezt a lépést nem érdemes elcsalni, különben élvezhetetlenné válik az ételünk. Enyhén kesernyés ízét egy kis cukorral ellensúlyozzuk, a citrommal és a tejföllel pikánsságot, a sok-sok petrezselyemmel pedig extra frissességet adunk a főzeléknek. Íme egy szuper spárgás recept Szatmári Feritől, a Főzelékestől.

Vegán paprikáskrumpli

Sütőtökös paprikás krumpli sárgarépával, lencsével és sok fűszerrel. Nem csak vegánoknak!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.