Mustáros-gombás raguleves, krumpligombóccal

Hozzávalók
- 1 kg sertéslapocka
- 30 dkg gomba
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 liter alaplé
- 2 dl tejszín
- 1 db sárgarépa
- 1 db karalábé
- 6 db kelbimbó
- fűszerpaprika
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- só, bors
- olívaolaj
- 1 ek mustár
- kakukkfű
- Krumpligombóc:
- 3 db krumpli
- 3 ek liszt
- 1 db tojás
- friss kapor
- só
- snidling
- petrezselyem
Elkészítés
Leves
A felkockázott szalonnát egy lábosban lepirítjuk. Közben a húst lehártyázzuk és felkockázzuk, majd a pirult szalonnához adjuk.
A vöröshagymát meghámozzuk, felnegyedeljük és a hús mellé tesszük, a megroppantott fokhagyma gerezdekkel együtt. A húst jól lepirítjuk, vigyázva nehogy megégjen.
Belekockázunk egy paradicsomot és egy zöldpaprikát. Sózzuk és szórjuk meg pirospaprikával.
A sárgarépát és a karalábét felkockázzuk, de csak akkor tesszük a lábosba, mikor a hús már majdnem elkészült. Keverjük el és pároljuk meg a zöldségeket a szaftban.
Ha megpuhultak, öntsük fel az alaplével és adjuk hozzá a feldarabolt kelbimbót.
A gombát nagyobb darabokra vágjuk és kevés olívaolajon, forró serpenyőben lepirítjuk. Dobjunk rá egy ág kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg petrezselyemzölddel.
Krumpligombóc
A krumplit megfőzzük, összetörjük és hagyjuk kihűlni. Felhasználás előtt tegyük 10 percre a hűtőszekrénybe.
Adjuk hozzá a lisztet és a tojást.
A zöldfűszereket felaprítjuk és ezt is a gombóc tésztájához keverjük. Ha szükséges, sózzuk meg.
Keverjük alaposan össze és formázzunk belőle diónyi gombócokat.
A gombócokat főzzük ki a levesben.
A mustárt és a tejszínt is adjuk a leveshez. Keverjük le és ízesítsük pár csepp citromlével.
Tálaláskor pirított gombával és friss zöldfűszerrel díszítsük.
