Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mustáros-gombás raguleves, krumpligombóccal

Adásban volt: 2015. december 4.
A recepthez tartozó videó
Sok kiváló hozzávalóból, csak finom végeredmény születhet. Ezúttal egy tartalmas téli leves, gombával, mustárral és zöldfűszeres krumpligombóccal.
2015. december 4.

Hozzávalók

  • 1 kg sertéslapocka
  • 30 dkg gomba
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 liter alaplé
  • 2 dl tejszín
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db karalábé
  • 6 db kelbimbó
  • fűszerpaprika
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 1 ek mustár
  • kakukkfű
  • Krumpligombóc:
  • 3 db krumpli
  • 3 ek liszt
  • 1 db tojás
  • friss kapor

  • snidling
  • petrezselyem

Elkészítés

Leves

A felkockázott szalonnát egy lábosban lepirítjuk. Közben a húst lehártyázzuk és felkockázzuk, majd a pirult szalonnához adjuk.
A vöröshagymát meghámozzuk, felnegyedeljük és a hús mellé tesszük, a megroppantott fokhagyma gerezdekkel együtt. A húst jól lepirítjuk, vigyázva nehogy megégjen.
Belekockázunk egy paradicsomot és egy zöldpaprikát. Sózzuk és szórjuk meg pirospaprikával.
A sárgarépát és a karalábét felkockázzuk, de csak akkor tesszük a lábosba, mikor a hús már majdnem elkészült. Keverjük el és pároljuk meg a zöldségeket a szaftban.
Ha megpuhultak, öntsük fel az alaplével és adjuk hozzá a feldarabolt kelbimbót.

A gombát nagyobb darabokra vágjuk és kevés olívaolajon, forró serpenyőben lepirítjuk. Dobjunk rá egy ág kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg petrezselyemzölddel.

Krumpligombóc

A krumplit megfőzzük, összetörjük és hagyjuk kihűlni. Felhasználás előtt tegyük 10 percre a hűtőszekrénybe.
Adjuk hozzá a lisztet és a tojást.
A zöldfűszereket felaprítjuk és ezt is a gombóc tésztájához keverjük. Ha szükséges, sózzuk meg.
Keverjük alaposan össze és formázzunk belőle diónyi gombócokat.

A gombócokat főzzük ki a levesben.

A mustárt és a tejszínt is adjuk a leveshez. Keverjük le és ízesítsük pár csepp citromlével.

Tálaláskor pirított gombával és friss zöldfűszerrel díszítsük.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Kolbászos savanyú krumplileves

Egyszerű, hagyományos és istenien finom. Nem kell hozzá különösebb konyhai tehetség sem, mégis egy laktató levessel zárhatjuk a napot.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.