
Mozzarellás kölesgolyók
A „másnapos” rizottórizsből készült arancini úgy tökéletes, ahogy van, azt hiszem, ezt leszögezhetjük. Sokszor gondolkozom viszont azon, hogy hogyan lehetne a gyerekekkel a számukra ismeretlen alapanyagokat megismertetni és megszerettetni. Például úgy, hogy kedvenc gyorsételeikbe csempészünk némi „szokatlant”. Így került az olaszok népszerű street foodjába rizs helyett köles. Gluténmentes verzióban zsemlemorzsa helyett burgonyapelyhet, liszt helyett pedig rizslisztet érdemes használni. Az olajban sütést pedig egészen nyugodtan kiválthatjátok sütőben sütéssel.
Hozzávalók
10 darabhoz- 10 dkg köles
- só
- 1 gerezd fokhagyma
- 2+1 db tojás
- zsemlemorzsa vagy burgonyapehely
- 10 db mini mozzarellagolyó
- liszt vagy rizsliszt
- 4 dl olaj a sütéshez
Elkészítés
1. A kölest alaposan átmossuk, majd kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. Mikor elkészült, félretesszük, és megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.
2. A kihűlt kölest megsózzuk, belekeverjük a megtisztított, lereszelt fokhagymát, 2 db tojást és annyi zsemlemorzsát vagy burgonyapelyhet, hogy összeálljon a massza.
3. A kölesből kis adagokat kilapítunk a tenyerünkben, a közepükre teszünk 1-1 mini mozzarellagolyót, majd „becsomagoljuk” a sajtot a masszával.
4. A golyókat hagyományos módon először (rizs)lisztbe, majd a maradék enyhén felvert, megsózott tojásba, végül pedig zsemlemorzsába vagy burgonyapehelybe panírozzuk. Közepesen forró olajban aranybarnára sütjük a kölesgolyókat, és tálalásig papírtörlőre szedjük.
