Morzsás almáspite

Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk sütőpor
- 24 dkg vaj
- 20 dkg nádcukor
- 1 kg alma
- 2 ek nádcukor
- 1 ek keményitő
- 1 citrom
- friss gyömbér
- 1 kis doboz áfonya
Elkészítés
A kétféle lisztet összekeverjük a nádcukorral, egy csipet sóval, és a sütőporral, valamint a hideg vajjal, amit hozzáreszelünk. Morzsás állagúra gyúrjuk a tésztát. Kétfelé osztjuk, kétharmad-egyharmad arányban. A kétharmad részt a sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, eloszlatjuk egyenletesen, a tenyerünkkel lelapogatjuk. A sütemény alját 190 fokos sütőben 10 percig elősütjük. Ameddig sül, előkészítjük az almákat. Kicsumázzuk, és szép szeletekre vágjuk. Megszórjuk a cukorral, a keményítővel, ráfacsarjuk a citrom levét, reszelünk rá gyömbért. Egyenletesen elkeverjük. Ha a tészta megsült szépen elegyengetjük rajta az almákat. Néhány szem áfonyát is ráteszünk. Végül a maradék morzsával megszórjuk, és 190 fokon, 20-25 percig sütjük.