Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mocskos tészta

Mitől mocskos a mocskos tészta?! A következő receptünk lerántja a leplet a nagy titokról, miközben az egyik legkedvesebb és legegyszerűbb romás ételünket mutatjuk meg.
2015. november 24.

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 3 tojás
  • langyos víz

  • és szilvalekvár

Elkészítés

A lisztből, csipet sóból, a tojásokból pici vízzel rugalmas tésztát gyúrunk.

A tésztát kisebb cipókra osztjuk, majd kilisztezett deszkán vékony lapokra nyújtjuk. Tiszta abroszon picit pihentetjük, majd ha megszikkadtak, metéltet hasogatunk a lapokból. 

Ha a metélt kicsit pihent, lobogó vízben 5 perc alatt kifőzzük, végül a szép sárga tésztát „bemocskoljuk” a finom házi szilvalekvárral. Ízlés szerint adhatunk hozzá pirított mandulát, diót, illetve a lekvártól függően porcukrot.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Romani Gastro

Romani Gastro receptje

Szerkesztőink kedvencei

Kápiás lecsókrém és juhtúrós gombóc

Kápiás lecsókrém és juhtúrós gombóc

Itt az ősz, ami egyet jelent a kápia paprika szezonjával. Ez a zöldség az, amit bármibe is tegyük, garantáltan fel fogja dobni az ételt. A kápiából érdemes ilyenkor betárazni: mikor szezonja van, általában dupla adagot veszek. Sütőben 220 fokon addig sütöm, amíg elkezd feketedni a héja. Ekkor kiveszem a sütőből és lefedve hagyom kb. negyed órán át hűlni, majd meghámozom. Ami nem kell, kifőzött befőttes üvegbe teszem és felöntöm annyi olajjal, ami ellepi. Természetesen nem csak a paprikát lehet felhasználni, az olajjal is ízesíthetünk később bármit, így érdemes jobb minőségűt választani.
Fehérboros, áfonyás kacsaszív

Fehérboros, áfonyás kacsaszív

Bátran kijelenthetjük, hogy cigány konyha egyik alapvető eleme a belsőségek használata. Ennek oka eredetileg természetesen az volt, hogy e részek fel nem használása igen nagy luxusnak számított volna, ám ez a hozzáállás - most amikor egyre gyakrabban esik szó a fenntartható táplálkozásról - egyre aktuálisabbá válik. A szív egyébként az egyik legkönnyebben megszerethető belsőség, az íze egészen közel van a húséhoz, az állaga - ha nincs túlfőzve - pedig kifejezetten kellemes. Más gyümölcsökkel is érdemes kísérletezni, én jövőre biztosan ki fogom próbálni fekete cseresznyével.
Panettone

Panettone

Illatos, édes, nagyon mutatós, és tele van meglepetéssel. Tökéletes hétvégi reggeli, kellemes desszert, és meggyőző megjelenése miatt gasztro ajándéknak is bátran ajánljuk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.