Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Méztorta Rosh Hásáná módra

"Ez a sütemény – nevével ellentétben – nem émelyítően édes, így nem csak desszertként, hanem uzsonnaként, vagy akár reggeliként is fergeteges egy csésze mandulatejes kávé mellé"
2016. október 15.

Hozzávalók

egy veknihez, őzgerinc vagy „loaf” formában kisütve
  • 2 csésze liszt – én egy csésze finomlisztet, és egy csésze rozslisztet használtam, de ér variálni az arányokkal
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1/2 csésze vegyes tört mag – dió, mandula, pekándió, mogyoró, brazildió, ami akad
  • ½ csésze apróra vágott vegyes aszalt, szárított gyümölcs egy csésze fehérborba áztatva – füge, kandírozott gyömbér, narancshéj, datolya, arany mazsola, áfonya, szilva, sárgabarack, ami épp van otthon
  • ¼ csésze datolya, agavé vagy juharszirup
  • ¼ csésze almapüré, vagy reszelt alma
  • ¼ csésze étolaj, vagy kókuszolaj felolvasztva
  • 1 csipet só, fahéj, szegfűszeg, szerencsendió, őrölt gyömbér (de nem tragédia, ha valamelyik kimarad)
  • 1 citrom vagy narancs lereszelt héja
  • 1 teáskanál vanília esszencia vagy egy rúd vanília kikapart belseje

Elkészítés

Rosh Hásáná, és a múlt héten beköszöntött, egy teljes hónapon átívelő “nagyünnepek” a „zsidó újév” kezdetét jelzik sokak számára – ám ez az időszak valójában koránt sem csak az izraelitáknak szól: sokkal inkább egy lehetőség arra, hogy összejöjjön a család, a barátok, és finomabbnál finomabb fogásokkal gazdagítsuk az ünnepi asztalt. Mint minden ünnep – vallástól függetlenül – ez is a másokkal való megosztásról, és a szeretetről szól. Nem is csoda, hogy a következő pár hét során klasszikus zsidó ünnepi recepteket osztok majd meg, ezúttal azonban nem a szokásos „mizráhi”, azaz eredendően közel-keleti, hanem az „askenázi”, azaz európai zsidó konyha kerül előtérbe, amelyet jól ismerek és szívből szeretek.

A sors úgy hozta, hogy minden (eddigi) izraeli párom édesanyja igazi askenázi zsidó asszony, lengyel, vagy erdélyi magyar gyökerekkel, ez pedig azt jelenti, hogy rengetegszer, és rengeteget főznek. Rosh Hásánákor a hagyomány szerint mézbe mártott almát ropogtatunk – ez azt szimbolizálja, hogy a következő évünk édes és élvezetes lesz, és ezt a jókívánságot másokkal is megosztjuk az asztal körül. Vegánként persze datolyamézzel „koccintok” hagyományos helyett. Mi több, a klasszikus ros hásánái méztortát is datolyasziruppal készítem – ám ha valaki nehezen szerzi be, egész nyugodtan használhat agavé vagy juharszirupot.

Ez a sütemény – nevével ellentétben – nem émelyítően édes, így nem csak desszertként, de uzsonnaként, vagy reggeliként is fergeteges egy csésze mandulatejes kávé mellé. A méricskéléshez 2 és fél decis csészét használtam – de sütőforma méretétől függően szabad a gazda a mérőpoharat illetően, csak az arányokat ildomos betartani.

 

1. A sütőt 190 fokra melegítem elő, és amíg hevül, apróra vagdosom a magvakat és a gyümiket – ez utóbbiakat beáztatom a borocskába.

2. A lisztet és a sütőport alaposan összekutyulom, majd hozzáadom a fűszereket. Az apróra vágott magvakat is a lisztes keverékbe forgatom.

3. A szirupot, almapürét, az olajat, a vaníliát és a borban legalább negyed órát ázott gyümölcsöket – a borral együtt – egy másik tálban keverem össze, felöntöm még fél pohár kézmeleg vízzel, majd a liszthez adom, és állandó kevergetés mellett nem folyós, de nem is morzsás masszát kavarok ki – olyannak kell lennie, mint egy sűrűbb humusznak. Ha túl száraz, adok hozzá még egy kis vizet.

4. A kész masszát sütőpapírral bélelt sütőedénybe kanalazom, majd 40-45 percen át sütöm – ha nagyon pirul a teteje, ráborítok egy másik sütőpapírt. Akkor van kész, mikor a tetejét megkocogtatva már nem túl puha a belseje.

5. Tepsistül hagyom hűlni bő 10 percen át, majd a sütőpapír fülénél fogva kiemelem, és még 20 percet adok neki a hűldögélésre – nem azért, mert olyan önmegtartóztató vagyok, hanem mert szebben lehet szeletelni, ha már kicsit kihűlt.

                                         Hág számeáh, azaz boldog ünnepet, és sáná tová, azaz jó évet kívánok minden olvasómnak és konyhai tettestársamnak.

homeybread-2

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Steiner Kristóf

Steiner Kristóf receptje

Szerkesztőink kedvencei

Baklava

Baklava

Készen is vehetnénk, de miért tennénk, ha otthonunkban is elkészíthetjük a legendás, és rendkívül egyszerű baklavát?
Fűszeres, sült gyümölcs

Fűszeres, sült gyümölcs

Fűszeres, sült gyümölcs magában, vagy császármorzsa mellé.
Forró pink grapefruit ital

Forró pink grapefruit ital

A C-vitaminban gazdag forró ital grapefruitból és citromból, mézzel és gyömbérrel a megfázásos napokra.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!