
Mézes-sütőtökös kekszek
Hozzávalók
10 darabhoz- 2 csésze liszt
- 1 teáskanál sópehely
- 1 evőkanál sütőpor
- 2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál gyömbér
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 4 evőkanél sózatlan vaj
- 100 g sütőtök püré
- 6 evőkanál méz
- ¾ csésze író
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius fokra.
2. Egy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport és a fűszereket.
3. Egy üveg mérőpohárban villával keverjük össze a mézet, a sütőtököt és az írót.
4. Vágjuk kockára a vajat, és adjuk a lisztes keverékhez, és a kezünkkel dolgozzuk össze, amíg legfeljebb borsó méretű morzsákból áll már.
5. ¼ csésze híján az összes írót adjuk hozzá, és alaposan keverjük össze. Ha száraznak tűnik, adjuk hozzá a maradék ¼ csészényit is. Ragacsos tésztát kell kapnunk.
6. Tegyük a tésztát egy tiszta, lisztezett felületre. Figyelem, ragacsos lesz a tészta! Szórjuk meg a tetejét liszttel, lapítsuk egy négyszöggé, majd hajtsuk ketté, forgassuk el az óra járásával megegyező irányban, lapítgassuk ki újra, és hajtsuk össze újra. Ismételjük meg újra, és gyengéden lapítsuk 2,5 cm vastagra.
7. Vajazzunk ki egy tepsit. Lisztezett, 10 cm-es formával, óvatosan szaggassuk ki a kekszeket, majd tegyük őket a tepsire.
8. Ha maradtak a kekszek szélén apró, felesleges részek, távolítsuk el. Süssük a kekszeket 10-13 percig, amíg megdagadnak, és teljesen átsülnek. Mézes tejszínhabbal isteni!
Forrás: www.food52.com