Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mézes, sült mákos guba

Adásban volt: 2013. december 23.
A recepthez tartozó videó
Gyors, de emlékezetesen finom desszert, a sült mákos guba.
2016. január 9.

Hozzávalók

4-6 adag
  • 8 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dl méz
  • 1 l tej
  • 6 tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd
  • 1 narancs
  • 5 dkg vaj
  • 1 egész kalács

Elkészítés

Keverjük össze a porcukrot és a mákot. Forraljuk fel a tejet. Közben egy másik tálban a tojások sárgáját kikeverjük a kristálycukorral és a vaníliarúd magjaival. Miután felforrt a tej, a felét folyamatos keveréssel hozzáadjuk a cukros tojássárgájához, és szintén folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a többi tejhez, addig főzzük, amíg elkezd sűrűsödni, de ne forraljuk! A felszeletelt kalácsból egy réteget lerakunk egy hőálló tálba és meglocsoljuk a vaníliasodóval és a cukros mákkal, majd vékonyan rácsurgatunk mézet és ráteszünk pár darabka vajat. Majd így folytatva alkossunk rétegeket. Az utolsó réteget csak a vaníliasodóval öntsük le és tegyünk rá kétszer annyi vajat, hogy jól megpiruljon a teteje. Miután elkészültünk tegyük be a gubánkat a 200 C fokos sütőbe körülbelül 30-35 percre, ezalatt megemelkedik és megpirul. Hagyjuk szoba hőmérsékletűre kihűlni és a megmaradt vaníliasodóval tálaljuk.

4.5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mákos bejgli

Mákos bejgli

A bejgli, az bejgli. Nem szükséges reklámozni. Valószínűleg mindig a nagyié lesz a legjobb, vagy mégsem? Pataki Ádám receptje.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.