Mézes, sült mákos guba
Adásban volt: 2013. december 23.
A recepthez tartozó videó

Gyors, de emlékezetesen finom desszert, a sült mákos guba.
2016. január 9.
Hozzávalók
4-6 adag- 8 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 dl méz
- 1 l tej
- 6 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 1 narancs
- 5 dkg vaj
- 1 egész kalács
Elkészítés
Keverjük össze a porcukrot és a mákot. Forraljuk fel a tejet. Közben egy másik tálban a tojások sárgáját kikeverjük a kristálycukorral és a vaníliarúd magjaival. Miután felforrt a tej, a felét folyamatos keveréssel hozzáadjuk a cukros tojássárgájához, és szintén folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a többi tejhez, addig főzzük, amíg elkezd sűrűsödni, de ne forraljuk! A felszeletelt kalácsból egy réteget lerakunk egy hőálló tálba és meglocsoljuk a vaníliasodóval és a cukros mákkal, majd vékonyan rácsurgatunk mézet és ráteszünk pár darabka vajat. Majd így folytatva alkossunk rétegeket. Az utolsó réteget csak a vaníliasodóval öntsük le és tegyünk rá kétszer annyi vajat, hogy jól megpiruljon a teteje. Miután elkészültünk tegyük be a gubánkat a 200 C fokos sütőbe körülbelül 30-35 percre, ezalatt megemelkedik és megpirul. Hagyjuk szoba hőmérsékletűre kihűlni és a megmaradt vaníliasodóval tálaljuk.
Megosztom barátaimmal