
Méz és citrom – most épp nem köhögésre
A méz és citrom keverékéről általában a torokfájás jut eszembe, és semmiképpen sem a csirke. Ehhez képest ez az étel pont mézes, citromos csirke, ami egyáltalán nem torokfájásra való, hanem sokkal inkább éhes pocakok megtömésére. Egy-két fős mintán tesztelve bizonyítottan gyerekbarát fogás, úgyhogy meggyőztem magam, és én is beépítem az állandó menümbe. Gyorsan elkészíthető, plusz általában van itthon hozzá minden hozzávaló, tehát a bevásárlással sem kell bíbelődnöm. Ha mégis, a hozzávalók listája rövid, így ez sem akadályozhat az elkészítésében. Gyors vacsorák, villám ebédek, ezt nézzétek!
Hozzávalók
4 személyre- ½ kg csirke
- só, bors
- 4 ek. liszt
- 3 dkg vaj
- 1 ek. olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 dl csirke alaplé vagy víz
- 4 ek. méz
- 4 ek. citromlé
- 1 ek. szójaszósz
- citromkarikák és petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés
A csirkét nagyjából egyforma darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a lisztbe, majd lerázzuk a felesleget. 1 ek. maradék lisztet összekeverünk 2 ek. vízzel, és félretesszük.
Egy serpenyőben, közepesen magas lángon felhevítjük az olajat és a vajat, majd oldalanként 2-3 perc alatt megpirítjuk a csirkét. Akkor jó, ha aranybarnára pirul. Félretesszük egy tányérra, a fokhagymát pedig rádobjuk a forró olajra. Kb. 25 másodperc múlva, amikor érezzük az illatát, felöntjük az alaplével, és felkapargatjuk a serpenyő aljáról a leragadt darabkákat. Hozzáadjuk a mézet, a citromlevet, a szójaszószt és a lisztes-vizes keveréket, felforraljuk, majd addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Visszatesszük a csirkét a szószba, citromkarikákkal és petrezselyemmel tálaljuk.