Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Méz és citrom – most épp nem köhögésre

Hanem csirkéhez, nézzétek Sára tökéletes villámebédjét!
2019. január 30.

A méz és citrom keverékéről általában a torokfájás jut eszembe, és semmiképpen sem a csirke. Ehhez képest ez az étel pont mézes, citromos csirke, ami egyáltalán nem torokfájásra való, hanem sokkal inkább éhes pocakok megtömésére. Egy-két fős mintán tesztelve bizonyítottan gyerekbarát fogás, úgyhogy meggyőztem magam, és én is beépítem az állandó menümbe. Gyorsan elkészíthető, plusz általában van itthon hozzá minden hozzávaló, tehát a bevásárlással sem kell bíbelődnöm. Ha mégis, a hozzávalók listája rövid, így ez sem akadályozhat az elkészítésében. Gyors vacsorák, villám ebédek, ezt nézzétek!

Hozzávalók

4 személyre
  • ½ kg csirke
  • só, bors
  • 4 ek. liszt
  • 3 dkg vaj
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 dl csirke alaplé vagy víz
  • 4 ek. méz
  • 4 ek. citromlé
  • 1 ek. szójaszósz
  • citromkarikák és petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés

A csirkét nagyjából egyforma darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a lisztbe, majd lerázzuk a felesleget. 1 ek. maradék lisztet összekeverünk 2 ek. vízzel, és félretesszük.

Egy serpenyőben, közepesen magas lángon felhevítjük az olajat és a vajat, majd oldalanként 2-3 perc alatt megpirítjuk a csirkét. Akkor jó, ha aranybarnára pirul. Félretesszük egy tányérra, a fokhagymát pedig rádobjuk a forró olajra. Kb. 25 másodperc múlva, amikor érezzük az illatát, felöntjük az alaplével, és felkapargatjuk a serpenyő aljáról a leragadt darabkákat. Hozzáadjuk a mézet, a citromlevet, a szójaszószt és a lisztes-vizes keveréket, felforraljuk, majd addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

Visszatesszük a csirkét a szószba, citromkarikákkal és petrezselyemmel tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gnocchi egyszerűen, sütőben készítve

Gnocchi egyszerűen, sütőben készítve

Ha sietős a napod, akkor sem kell lemondanod a finom ebédről vagy vacsoráról.
Key lime pie – napsütés a télben

Key lime pie – napsütés a télben

Floridai zöldcitromos pite Horvát Sára tolmácsolásában.
Téli mirelit

Téli mirelit

Horvát Sára klasszikus borsófőzelékét nem lehet megunni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.