Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Melegszendvics variációk: házi gombás, szalonnás tejfölös és kecskesajtos, diós céklás

Adásban volt: 2015. december 2.
A recepthez tartozó videó
Pataky Péter a melegszendvicset új dimenzióba helyezi a céklás-kecskesajtos, szalonnás-tejfölös és furfangos gombás verziójával.
2015. december 2.

Hozzávalók

  • GOMBÁS:
  • 30 dkg gomba
  • olívaolaj
  • 10 dkg ementáli sajt
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 babérlevél
  • 4 darab szegfűszeg
  • 2 ek. liszt
  • snidling
  • petrezselyemzöld
  • szerecsendió
  • toast kenyér
  • SZALONNÁS-TEJFÖLÖS:
  • 2 dl tejföl
  • 1/2 fej lila hagyma
  • 10 dkg császárszalonna
  • 5 dkg félkemény füstölt sajt
  • toast kenyér
  • CÉKLÁS, KECSKESAJTOS, RUKOLÁS:
  • 10 dkg kecskesajt
  • 1 cékla
  • 5 dkg mascarpone
  • 5 dkg dió
  • snidling
  • őrölt bors
  • magvas bagett
  • SALÁTA:
  • balzsamecet
  • rukola
  • olívaolaj
  • őrölt bors

Elkészítés

Gombás

A hagymát félbevágjuk, beleszúrjuk a szegfűszeget, és még egy metszést ejtve rögzítjük benne a babérlevelet. (Ez azért praktikus, mert a végén nem kell leszűrni a tejes-tejszínes keveréket, csak a hagymát kell kiemelni belőle) A tej és tejszín keverékébe beletesszük, fölforraljuk, és lefedve állni hagyjuk, hogy az ízek átjárják a folyadékot.

Besamelmártást készítünk. Egy magasabb falú serpenyőben a vajat megolvasztjuk,  és rászórjuk a lisztet. Amikor fölhabzik, lassan hozzáöntjük a tej és tejszín keverékét. Közben folyamatosan kevergetjük. Kis lángon egy-két percig tovább főzzük, míg a liszt el nem veszíti a nyers ízét. Amikor elkészült, egy kis sajtot, és szerecsendiót reszelünk bele.

A gombát apróbb darabokra vágjuk,és egy forró serpenyőben olívaolajon megpirítjuk, csak a legvégén sózzuk, majd a besamellhez öntjük. Végül a fölaprított snidlinget és petrezselymet is a krémbe keverjük.

Végül a szendvicskenyeret vastagon megkenjük a gombás-fűszeres besamellel, és a tetejére néhány vékonyra szeletelt, sózott, nyers gombaszeletet fektetünk. Egy sütőrácsra tesszük.

Szalonnás-tejfölös

 A szalonnát fölkockázzuk, a lila hagyma felét vékony karikákra szeleteljük, a sajtot durvára lereszeljük. A szendvicskenyeret megkenjük tejföllel, rápakoljuk a szalonnát, megszórjuk a hagymával, és a sajtot a tetejére halmozzuk. Ez is a sütőrácsra kerül.

Sóban sült céklás, kecskesajtos és rukolás

Az előkészített (erősen besózott és alufóliában héjastól megsütött) céklát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk.

Egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a kecskesajtot, a mascarponét, borsozzuk, megszórjuk fölaprított snidlinggel, és alaposan összekeverjük.

A felezett diót a sütőben megpirítjuk.

Összeállítás: Egy rusztikus bagettet hosszúkásan fölszeletelünk, vastagon megkenjük a céklás krémmel, a tetejére ültetjük a diókat, majd ugyancsak a sütőrácsra kerülnek.

Befejezés

A rácsra tett háromféle szendvicset forró sütőben, 5-6 perc alatt készre sütjük.

Végül dresszinget készítünk: A balzsamecetet sózzuk, és az olívaolajjal kikeverjük.

Tálaláskor a szendvicsek közé rukolát szórunk, és meglocsoljuk a dresszinggel.

   

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Holland melegszendvics
A hét szendvicse

Holland melegszendvics

Elsőre talán furcsának tűnhet, hogy alma kerül a szendvicsbe. De csak elsőre! Ez a pofonegyszerű, gyorsan elkészíthető melegszendvics nem véletlenül lett oly’ népszerű a világban. Megéri kipróbálni!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.