
Meggyes rácsos (gluténmentes)
Hozzávalók
8 adag- a tésztához:
- 5 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 100 g fehér rizsliszt
- 35 g ragacsos rizsliszt
- 45 g burgonyakeményítő
- 20 g tápiókaliszt
- ½ teáskanál xantángumi
- 1 teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 1-2 evőkanál tejföl
- a töltelékhez:
- 50 dkg meggy (magozva mérve)
- 10 dkg cukor
- ½ teáskanál őrölt fahéj (esetleg reszelt tonkabab)
- 1 evőkanál burgonyakeményítő
- a formához kevés vaj, a nyújtáshoz liszt, a kenéshez 1 tojássárgája
Elkészítés
Kézi robotgéppel habosra keverjük a cukrot a vajjal és a tojássárgájával. A liszteket a keményítővel, a xantánnal, a sütőporral és a sóval összeszitáljuk, majd a vajas masszába dolgozzuk annyi tejföllel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
A tésztát bucivá formáljuk, és elosztjuk 1/3-2/3 arányban. Mindkét darabot folpackba csomagoljuk, és 15 percre a mélyhűtőbe tesszük.
A töltelékhez a meggyet a cukorral meghintjük, őrölt fahéjjal fűszerezzük, és összekeverjük a keményítővel.
A nagyobbik tésztadarabot liszttel behintett deszkán kb. 26 cm átmérőjű körlappá nyújtuk, majd egy 23 cm-es, kivajazott piteformába nyomkodjuk úgy, hogy a forma peremét is befedje. Az alját villával megszurkáljuk, és 10 perc alatt 180 fokon elősütjük.
A kisebbik tésztát liszttel behintett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk. Derelyevágóval vagy éles késsel ujjnyi széles csíkokra vágjuk.
Az elősütött tésztára szórjuk a kicsit kinyomkodott meggyet. Ráfektetjük a tésztacsíkok felét egymástól szűk 2 cm távolságra, a többi csíkot pedig keresztirányban, rácsozva tesszük rá.
A rácsokat tojássárgájával megkenjük, majd a formát visszatoljuk a sütőbe, és kb. 20 perc alatt megsütjük a süteményt.