
Ilyen a megfontolt pizza a mai pizza party napon
Imádom a pizzát, de nagyon ritkán rendelek házhoz, többnyire azt is megbánom. Ha a feltétek mennyisége és minősége jó is (többnyire nem), a kiszállításnak nagyon gyorsnak kellene lennie ahhoz, hogy ideális, friss, forró állapotban érkezzen meg a cucc, és ez sem nagyon szokott összejönni.
Ha pizzázni támad kedvem, ellenben kimozdulni nem, akkor nekiállok megcsinálni magam. Sokáig az egyre vékonyabb, ropogós tészta volt a cél, mostanában valamiért a vastag tésztás, serpenyős pizza vonz. Persze a vastag tészta akkor jó, ha az nem jár együtt számottevő sűrűséggel: nem fullasztó, tömős.
A pizzakészítés annyira nem is nagy igénybevétel, kivált, ha rendelkezésre áll egy dagasztógép, vagy mint már számos háztartásban nálunk is van kenyérsütőgép, ami a kezdeti lelkesedés elmúltával leginkább dagasztáshoz használunk. Egy elég hosszú és fárasztó nap végén láttam most neki, és tényleg nem nagy szám.
A téli-tavaszi paradicsomkínálatért nem vagyok igazán oda, ezért ilyenkor konzervparadicsomot használok.
Hozzávalók
- a tésztához
- 30 dkg finomliszt
- 9 gramm só
- 220 gramm víz
- 25 gramm élesztő
- 2 evőkanál olívaolaj
- a szószhoz
- aprított paradicsom konzerv
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 marék bazsalikom
- só
Elkészítés
1. A tészta hozzávalóit kimértem, a kenyérsütőbe tettem és elindítottam a dagasztás programot, ami másfél órás. Így adódott bő egy óra szabadfoglalkozás.
2. Majd elkészítettem a szószt, amihez a paradicsomkonzervet az apróra vágott fokhagymával és bazsalikommal, és olívaolajjal elkeverve felforraltam és félretettem hűlni.
3. Előmelegítettem a sütőt a legmagasabb hőfokra, és betettem forrósodni egy teflon serpenyőt is (aminek a nyele bírja a próbatételt).
4. Közben a tészta duplájára kelt, azt óvatosan a kívánt méretre húztam, és a serpenyőbe terítettem.
5. Megkentem a szósszal, ment rá mozzarella, sonka és szalámi.
6. Betettem a sütőbe, és kb 14-15 percig sütöttem.
