Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mediterrán töltött káposzta

A cigány konyha jellegzetes ételének, a töltött káposztának könnyű, nyári és mediterrán kelkáposztás változat, amiben nyoma sincs a klasszikus recept nehéz fűszerességének. Tökéletes nyári ebéd!
2015. augusztus 18.

Hozzávalók

  • 1 fej kelkáposzta
  • 1 citrom leve
  • 60 dkg darált hús (sertés, marha, vagy bárány, esetleg ezek keveréke)
  • 20 dkg csirkemáj
  • 7-9 dkg zsemlemorzsa
  • 6 dkg reszelt parmezán, plusz a szóráshoz
  • 1 tojás
  • 1 liter paradicsomlé

  • bors
  • rozmaring
  • pici szódabikarbóna

Elkészítés

A kelkáposzta blansírozásával kezdem. A megtisztított kelkáposztaleveleket néhány percre forró vízbe helyezzük, amibe egy citrom levét vagy ecetet, és sót rakok. 2-3 perc után kiemelem és hirtelen jéghideg vízzel lehűtöm.  (Érdemes jól előkészülni, és betartani ezt a 2-3 percet, így elkerülhetjük, hogy túlfő a káposztánk, és megmarad a szép színe és a frissessége.)

A levelek előkészítése után összeállítom a tölteléket. A darált húshoz adom az apróra vágott csirkemájat, a zsemlemorzsát, a parmezánt, és a tojást. A masszát sóval, borssal, és friss rozmaringgal dolgozom készre. (Ha marhával dolgozunk, érdemes lepirítani a húst, mert így elkerülhetjük, hogy a káposzta rommá főjön.)

A kelkáposzta leveleibe töltöm a masszát, és egy hőálló edénybe teszem a töltelékeket, és félrerakom, míg előkészítem a paradicsomos szószt.

Olívaolajon lepirított fokhagymát, pici cukrot, sót, rozmaringot, és egy késhegynyi szódabikarbónát adok a paradicsomléhez.

Felöntöm a töltelékeket, és ha kell, akkor pici vizet, vagy alaplevet adok hozzá.

180 fokon 30-40 perc alatt készre főzöm.

Parmezánnal megszórva tálalom.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Romani Gastro

Romani Gastro receptje

Szerkesztőink kedvencei

Lecsós oldalaspörkölt nokedlivel

Lecsós oldalaspörkölt nokedlivel

Igazi legényfogó étel: kiadós, laktató és egyáltalán nem könnyű de nyári fogás. Ha egy roma férfit ezzel vár haza a párja, az biztos, hogy dicséretet kap.
Káposztás lecsó

Káposztás lecsó

Nem kell hozzá sem kanál, sem villa. Akkor is készül, amikor nem kapni bele paprikát, paradicsomot. A nyár egyik slágere a káposztás lecsó.
Majonézes töltött káposzta

Majonézes töltött káposzta

A töltött káposzta újratöltve: a nyers savanyú káposzta levélbe göngyölt sült hús igazi hidegkonyhai csemege

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.