
Mazsolás, tefflisztes keksz (gluténmentes)
Zabpelyhes kekszet egy gluténérzékeny nemigen ehet, mert a legtöbb zabpehely általában gluténnel szennyezett. A teff nevű etióp gabona viszont nemigen találkozik búzaliszttel, tehát kiválthatjuk vele a zabpelyhet.
2016. július 19.
Hozzávalók
25 db- 120 g vaj, szobahőmérsékleten
- 100 g barna cukor
- 1 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 50 g fehér rizsliszt
- 25 g barna rizsliszt
- 16 g ragacsos rizsliszt
- 22 g burgonyakeményítő
- 11 g tápiókaliszt
- 80 g teffpehely
- 1 teáskanál xantán
- 1⁄2 teáskanál sütőpor
- 1⁄2 teáskanál szódabikarbóna
- 1⁄4 teáskanál só
- 1⁄2 teáskanál őrölt fahéj
- 80 g mazsola
Elkészítés
A vajat habosra keverjük a barna cukorral. Hozzáadjuk a tojást és a vaníliát, ezzel is összehabosítjuk.
Egy külön tálban elveverjük a száraz hozzávalókat: a liszteket, a keményítőt, a teffpelyhet, a xantánt, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat, majd az egészet a vajas masszához keverjük a mazsolával együtt.
A tésztából diónyi gombócokat veszünk ki, azokat egymástól 2 centis távolságra egy sütőpapíros tepsire tesszük, és kézzel kicsit ellapítjuk. 180 fokon kb. 12 perc alatt sül meg. A tepsin hagyjuk kihűlni, mert melegen még törékeny.
Megosztom barátaimmal