
Marha stefánia, sült karfiol grateinnal (Kistücsök, Jahni László)
Hozzávalók
- 1 kg marha stefánia
- 1 kg borjú vagy marha húsos csont
- 2dl vörösbor beforralva méz sűrűségűre)
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dkg vegyes zöldség
- 10 dkg vaj
- 1 kis fej karfiol
- fél dl tejszín
- kemény vagy félkemény reszelni való sajt
- só
- bors
- raz-el-hanout
Elkészítés
A csontból és a zöldségekből készítek só nélkül egy húslevest, közben egy forró serpenyőben kevés zsiradékon körbe pirítom a stefániát. Hozzá adom a vöröshagymát finomra vágva és a beforralt vörösbort. Az egészet kuktába rakom és hozzá öntöm a húslevest. Felteszem főni lassú takarék lángon. Kb. Egy 2-3 óra alatt puhára készül a hús.
A lét leszűröm és beforralom mártás sűrűségig és a vaj felével dúsítom.
A karfiolt egészben, leveleivel leforrázom. Forró sütőben alaposan barnára pirítom.
Ha kész, a apró rózsákra szedem kb. a felét félre teszem (ezek a szebb darabok) a másik felét pedig krémesre turmixolom a maradék vajjal és tejszínnel. Ízesítem sóval, frissen őrölt borssal és a raz el hanouttal. Fóliába tekerem és kihűtöm.
Vágható vastag szeletekre darabolom, a tetejére reszelt sajtot szórok és forró sütőben rápirítom.
Tálaláskor a stefániát vastag szeletre vágom adok hozzá mártást és a pirított karfiolt.