Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Marha stefánia, sült karfiol grateinnal (Kistücsök, Jahni László)

Igazi pasiknak való fogás, ahogyan azt a balatonszemesi Kistücsök étterem konyhafőnöke, Jahni László készíti.
2016. május 7.

Hozzávalók

  • 1 kg marha stefánia
  • 1 kg borjú vagy marha húsos csont
  • 2dl vörösbor beforralva méz sűrűségűre)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg vegyes zöldség
  • 10 dkg vaj
  • 1 kis fej karfiol
  • fél dl tejszín
  • kemény vagy félkemény reszelni való sajt

  • bors
  • raz-el-hanout

Elkészítés

A csontból és a zöldségekből készítek só nélkül egy húslevest, közben egy forró serpenyőben kevés zsiradékon körbe pirítom a stefániát. Hozzá adom a vöröshagymát finomra vágva és a beforralt vörösbort. Az egészet kuktába rakom és hozzá öntöm a húslevest. Felteszem főni lassú takarék lángon. Kb. Egy 2-3 óra alatt puhára készül a hús.
A lét leszűröm és beforralom mártás sűrűségig és a vaj felével dúsítom.

A karfiolt egészben, leveleivel leforrázom. Forró sütőben alaposan barnára pirítom.
Ha kész, a apró rózsákra szedem kb. a felét félre teszem (ezek a szebb darabok) a másik felét pedig krémesre turmixolom a maradék vajjal és tejszínnel. Ízesítem sóval, frissen őrölt borssal és a raz el hanouttal. Fóliába tekerem és kihűtöm.
Vágható vastag szeletekre darabolom, a tetejére reszelt sajtot szórok és forró sütőben rápirítom.

Tálaláskor a stefániát vastag szeletre vágom adok hozzá mártást és a pirított karfiolt.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Marhalábszárpörkölt gyöngyhagymás tarhonyával

Marhalábszárpörkölt gyöngyhagymás tarhonyával

A finom vacsorához ezúttal sok idő kell: az omlós marhapörkölt viszont mindent visz. A klasszikus tarhonyás köret feltétlenül próbáljuk kis a gyöngyhagymás csavarral.
Marha casserole

Marha casserole

Kiadós, hétvégi családi egytálétel. Férfi családtagok teljesen ellágyulnak majd tőle, szóval megéri a hosszas előkészületeket és a áradozást.
Lassan párolt marhaszegy gerslirizottóval

Lassan párolt marhaszegy gerslirizottóval

Nagyon tartalmas, kiadós fogás, aminek elkészítésére sok időt, de kevés munkát kell szánnunk. A marhaszegy párolásához kell sok idő, a végeredmény pedig egy vörösboros omlós, ízgazdag költemény.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.