Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Marcipános stollen

Ezt süssétek meg még az ünnepi asztalra!
2018. December 22.

Valamilyen aszalt gyümölcsös, édes, illatos kenyérke egyszerűen kell karácsonyra… Legalábbis én nem tudom elképzelni az ünnepet nélküle. Idén stollenre esett a választásom, amibe marcipánt is csempésztem.

Hozzávalók

2 rúdhoz
  • 50 dkg liszt
  • 18 dkg margarin vagy vaj
  • 1 tasak instant élesztő
  • 8 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 1 bionarancs lereszelt héja
  • 1 teáskanál rumaroma
  • kb. 2,5-2,8 dl tej
  • 10 dkg durvára tört mandula
  • 5 dkg kandírozott narancskocka
  • 5 dkg kandírozott citromkocka
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • 5 dkg mazsola
  • 20 dkg natúr marcipánmassza
  • 3 evőkanál vaj
  • porcukor

Elkészítés

A lisztben elmorzsoljuk a margarint vagy a vajat, hozzáadjuk az élesztőt, a kétféle cukrot, a sót, a tojássárgájákat, a narancshéjat és a rumaromát. Fokozatosan hozzácsorgatjuk a langyos tejet, megdagasztjuk, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztába belegyúrjuk a mandulát, a kandírozott gyümölcsöket, az áfonyát és a mazsolát. Letakarva ismét megkelesztjük.

Az újra megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, két egyforma méretű cipóra osztjuk.

Az egyik cipót téglalap alakúra lapogatjuk (nem szükséges vékonyra nyújtani). A marcipánt elfelezzük, az egyik darabot olyan hosszú hengerré formázzunk, mint a téglalap hosszabbik oldala. A tészta közepébe belenyomjuk a marcipánrudat, ráhajtogatjuk a tésztát, vastag hengerré formázzuk (az illesztés alul legyen). Keskeny sodrófával (ennek hiányában egy alufólia vagy folpak hengerrel) vájatot nyomunk a tészta tetejébe az egyik oldalára, így alakítjuk ki a klasszikus stollen formát. Hasonlóan elkészítjük a másik rudat is. Mindkét rudat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, letakarjuk konyharuhával, és még fél órát pihentetjük.

A rudakat 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.

A vajat felolvasztjuk, átkenjük vele a még forró stolleneket, és rögtön megszórjuk bőségesen porcukorral. Miután teljesen kihűltek, felszeleteljük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Karácsonyi fűszeres dió és mogyoró

Karácsonyi fűszeres dió és mogyoró

Jöhet még egy gyors gasztroajándék?

Házi meglepetések karácsonyra

Két gyors, könnyen összedobható finomság, ha valami személyessel is meglepnéd szeretteidet.
Luca cicája

Luca cicája

Hagyományos svéd süti december 13-ra.

Napi ajánlatunk

Top videók