
Marcipános stollen
Valamilyen aszalt gyümölcsös, édes, illatos kenyérke egyszerűen kell karácsonyra… Legalábbis én nem tudom elképzelni az ünnepet nélküle. Idén stollenre esett a választásom, amibe marcipánt is csempésztem.
Hozzávalók
2 rúdhoz- 50 dkg liszt
- 18 dkg margarin vagy vaj
- 1 tasak instant élesztő
- 8 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 tojássárgája
- 1 bionarancs lereszelt héja
- 1 teáskanál rumaroma
- kb. 2,5-2,8 dl tej
- 10 dkg durvára tört mandula
- 5 dkg kandírozott narancskocka
- 5 dkg kandírozott citromkocka
- 5 dkg aszalt áfonya
- 5 dkg mazsola
- 20 dkg natúr marcipánmassza
- 3 evőkanál vaj
- porcukor
Elkészítés
A lisztben elmorzsoljuk a margarint vagy a vajat, hozzáadjuk az élesztőt, a kétféle cukrot, a sót, a tojássárgájákat, a narancshéjat és a rumaromát. Fokozatosan hozzácsorgatjuk a langyos tejet, megdagasztjuk, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztába belegyúrjuk a mandulát, a kandírozott gyümölcsöket, az áfonyát és a mazsolát. Letakarva ismét megkelesztjük.
Az újra megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, két egyforma méretű cipóra osztjuk.
Az egyik cipót téglalap alakúra lapogatjuk (nem szükséges vékonyra nyújtani). A marcipánt elfelezzük, az egyik darabot olyan hosszú hengerré formázzunk, mint a téglalap hosszabbik oldala. A tészta közepébe belenyomjuk a marcipánrudat, ráhajtogatjuk a tésztát, vastag hengerré formázzuk (az illesztés alul legyen). Keskeny sodrófával (ennek hiányában egy alufólia vagy folpak hengerrel) vájatot nyomunk a tészta tetejébe az egyik oldalára, így alakítjuk ki a klasszikus stollen formát. Hasonlóan elkészítjük a másik rudat is. Mindkét rudat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, letakarjuk konyharuhával, és még fél órát pihentetjük.
A rudakat 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
A vajat felolvasztjuk, átkenjük vele a még forró stolleneket, és rögtön megszórjuk bőségesen porcukorral. Miután teljesen kihűltek, felszeleteljük.