Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mángoldos pite (gluténmentes)

Klasszikus provence-i édes-sós pite, és bár kicsit melós, olyan izgalmasan összetett ízű, hogy nyáron illik többször is elkészíteni. A pitetészta persze bármilyen más töltelékkel is megtölthető, és mivel kicsit sem törik, tökéletes piknik-eledel. Persze azt mindenképpen várjuk meg, hogy teljesen kihűljön! Éljen a Tourte de blettes!
2015. október 9.

Hozzávalók

4-6 adag
  • a tésztához:
  • 146 g fehér rizsliszt
  • 58 g ragacsos rizsliszt
  • 73 g burgonyakeményítő
  • 32 g tápiókaliszt
  • 16 g csicseriborsóliszt
  • 1 teáskanál xantángumi
  • 1½ teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál só
  • 100 g vaj
  • 65 g cukor
  • 2 tojás
  • 1-2 evőkanál tejföl
  •  
  • A töltekékhez:
  • 1 kg mángold
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg fenyőmag
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 dkg parmezán, reszelve
  • 5 dkg mazsola, kevés konyakban megáztatva
  • 2 alma, meghámozva és vékony cikkekre vágva

Elkészítés

A liszteket, a keményítőt, a xantánt, a sütőport és a sót összeszitáljuk, majd késes robotgépben morzsásra daráluk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a tejfölt, és gyorsan bucivá dolgozzuk. Elosztjuk 1/3-2/3 arányban, és mindkét tésztát tenyérnyi koronggá lapítjuk. Folpackba csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

A mangold szárát kivágjuk, most csak a levele kell (a szárat érdemes kis olajon megpárolni sóval, borssal, és kis adagokban lefagyasztani – krémlevesekbe jó lesz majd).

A leveleket megmossuk, durvára vágjuk, egy nagy fazék forró vízben 15 percig főzzük, majd hideg vízzel átöblítjük. Kinyomkodjuk belőle a vizet, és összekeverjük a tojásokkal, a cukorral, a fahéjjal, a fenyőmaggal, a parmezánnal és a konyakos mazsolával.

A nagyobbik pitetésztát két sütőpapír között kinyújtjuk kb. 26 cm átmérőjűre, és egy 23 cm-es kivajazott piteformába tesszük úgy, hogy annak falát is befedje. Belesimítjuk a mangoldos tölteléket, majd arra körben ráfektetjük az almacikkeket. A kisebbik tésztát is kinyújtjuk, és az almára fektetjük. A két tészta széleit összenyomkodjuk. A pitét 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Szeletelés előtt teljesen kihűtjük. 

2/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tejszínes mángoldfőzelék

Tejszínes mángoldfőzelék

Mángoldot szerencsére már egyre több helyen kaphatunk, ennek ellenére sokan mégsem tudják, mihez kezdjenek vele. Főzhetünk belőle krémlevest, tölthetjük úgy, mint a káposztát, vagy akár a spenóthoz és a sóskához hasonlóan főzeléket is készíthetünk belőle. Íze kicsit kesernyés, enyhén földes ízű, ezért érdemes felhasználás előtt rövid ideig forrázni.
Gougères, a gluténmentes sós fánk

Gougères, a gluténmentes sós fánk

Az égetett tésztából nemcsak édes finomságokat – pl. képviselőfánk, profiterol vagy churros –, hanem sós falatokat is süthetünk. Ez a francia fánkocska habkönnyű, és bármilyen sós krémmel tölthető.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!