
Mángoldos pite (gluténmentes)
Hozzávalók
4-6 adag- a tésztához:
- 146 g fehér rizsliszt
- 58 g ragacsos rizsliszt
- 73 g burgonyakeményítő
- 32 g tápiókaliszt
- 16 g csicseriborsóliszt
- 1 teáskanál xantángumi
- 1½ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál só
- 100 g vaj
- 65 g cukor
- 2 tojás
- 1-2 evőkanál tejföl
-
- A töltekékhez:
- 1 kg mángold
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 5 dkg fenyőmag
- 1 teáskanál fahéj
- 3 dkg parmezán, reszelve
- 5 dkg mazsola, kevés konyakban megáztatva
- 2 alma, meghámozva és vékony cikkekre vágva
Elkészítés
A liszteket, a keményítőt, a xantánt, a sütőport és a sót összeszitáljuk, majd késes robotgépben morzsásra daráluk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a tejfölt, és gyorsan bucivá dolgozzuk. Elosztjuk 1/3-2/3 arányban, és mindkét tésztát tenyérnyi koronggá lapítjuk. Folpackba csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.
A mangold szárát kivágjuk, most csak a levele kell (a szárat érdemes kis olajon megpárolni sóval, borssal, és kis adagokban lefagyasztani – krémlevesekbe jó lesz majd).
A leveleket megmossuk, durvára vágjuk, egy nagy fazék forró vízben 15 percig főzzük, majd hideg vízzel átöblítjük. Kinyomkodjuk belőle a vizet, és összekeverjük a tojásokkal, a cukorral, a fahéjjal, a fenyőmaggal, a parmezánnal és a konyakos mazsolával.
A nagyobbik pitetésztát két sütőpapír között kinyújtjuk kb. 26 cm átmérőjűre, és egy 23 cm-es kivajazott piteformába tesszük úgy, hogy annak falát is befedje. Belesimítjuk a mangoldos tölteléket, majd arra körben ráfektetjük az almacikkeket. A kisebbik tésztát is kinyújtjuk, és az almára fektetjük. A két tészta széleit összenyomkodjuk. A pitét 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Szeletelés előtt teljesen kihűtjük.