Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Mandulás-szilvás lepény

2016. augusztus 29.

Hozzávalók

  • A mandula ropogóshoz:
  • 1 csésze szeletelt mandula, felvágva
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 teáskanál víz
  • A lepényhez:
  • 3 evőkanál sózatlan, puha vaj
  • 5 evőkanál világos nádcukor
  • ¼ csésze málnalikőr
  • 5 érett szilva, kimagozva, 2 centis gerezdekre vágva
  • ½ csésze szeletelt mandula
  • 1.5 csésze liszt, plusz a nyújtáshoz
  • 2 nagy tojás
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 400g vajas leveles tészta, hűtőben kiolvasztva

Elkészítés

1. Melegítsd elő a sütőt 175 Celsius fokra. Egy tálban keverd össze a mandulát, a vizet és cukrot. A mandulás keveréket egyenletesen oszlasd el egy sütőpapírral kibélelt tepsin. Süsd 11 percig, amíg aranybarna nem lesz. Hagyd kihűlni, majd törd nagyobb darabokra.

2. Egy nagyobb serpenyőben olvassz meg 1 evőkanál vajat és keverj hozzá 3 evőkanál barnacukrot, és főzd közepes lángon 1 percig. Add hozzá a likőrt, és lassan forrald fel. Add hozzá a szilvákat, és főzd addig, amíg a szélük elkezd puhulni, kb. 2 percig. A szilvákat fakanállal tedd át egy tepsire, a levet hagyd a serpenyőben.

3. Daráld finomra a mandulát. Egy közepes tálban keverd össze a maradák 2-2 evőkanál vajat és barna cukrot. Add hozzá a mandulát és a lisztet, valamint 1 tojást és a vaníliakivonatot, és teljesen keverd össze.

4. Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát egy 33×28 cm-es téglalappá. Hosszában vágd ketté a tésztát, és az egyik darabot tedd egy sütőpapírral borított tepsire. Egy kis tálban verd fel a másik tojást. A tepsire fektetett tésztalapot kend be a felvert tojással.

5. A másik tésztadarab közepét vágd ki, hogy körben 2-2 cm maradjon. A közepét tedd félre. A tészta keretet ügyesen tedd a másik, tojással megkent tésztalapra, ajd a keretet is kend meg. Szórd rá a mandulás keveréket a tésztára, majd tedd rá a szilvákat is. Majd tedd az egészet a hűtőbe, legalább 30 percre.

6. Melegítsd elő a sütőt újra 175 Celsius fokra, és süsd a lepényt 1 órán át, amíga észta enyhén megbarnul és jól átsül. Hagyd 15 percig állni, amíg egy kicsit lehül. Kend meg a szilvákat a likőrős mázzal. Keresztben vágd fel a pitét, és díszítsd a ropogós mandulával. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálald.

Forrás: foodandwine.com

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mákos, szilvás lepény (gluténmentes)

Mákos, szilvás lepény (gluténmentes)

Van abban valami egészen csodálatos, amikor a szilva leve átitat egy piskótát, és a fahéjjal keveredve omlós lesz. Ugye? Pofonegyszerű gluténmentes lepény.
Fűszeres, darált húsos török lepény

Fűszeres, darált húsos török lepény

A fűszeres, darált húsos lepény vendégvárónak is, de gyorsan elkészülő ebédnek vagy vacsorának is kiváló.
Kukoricás lepény

Kukoricás lepény

Univerzálisan felhasználható lepény uzsonnára, vacsorára. Gyorsan elkészül és mindenki kedvence lesz!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!