
Mandulás-szilvás lepény
Hozzávalók
- A mandula ropogóshoz:
- 1 csésze szeletelt mandula, felvágva
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 teáskanál víz
- A lepényhez:
- 3 evőkanál sózatlan, puha vaj
- 5 evőkanál világos nádcukor
- ¼ csésze málnalikőr
- 5 érett szilva, kimagozva, 2 centis gerezdekre vágva
- ½ csésze szeletelt mandula
- 1.5 csésze liszt, plusz a nyújtáshoz
- 2 nagy tojás
- 1 evőkanál vanília kivonat
- 400g vajas leveles tészta, hűtőben kiolvasztva
Elkészítés
1. Melegítsd elő a sütőt 175 Celsius fokra. Egy tálban keverd össze a mandulát, a vizet és cukrot. A mandulás keveréket egyenletesen oszlasd el egy sütőpapírral kibélelt tepsin. Süsd 11 percig, amíg aranybarna nem lesz. Hagyd kihűlni, majd törd nagyobb darabokra.
2. Egy nagyobb serpenyőben olvassz meg 1 evőkanál vajat és keverj hozzá 3 evőkanál barnacukrot, és főzd közepes lángon 1 percig. Add hozzá a likőrt, és lassan forrald fel. Add hozzá a szilvákat, és főzd addig, amíg a szélük elkezd puhulni, kb. 2 percig. A szilvákat fakanállal tedd át egy tepsire, a levet hagyd a serpenyőben.
3. Daráld finomra a mandulát. Egy közepes tálban keverd össze a maradák 2-2 evőkanál vajat és barna cukrot. Add hozzá a mandulát és a lisztet, valamint 1 tojást és a vaníliakivonatot, és teljesen keverd össze.
4. Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát egy 33×28 cm-es téglalappá. Hosszában vágd ketté a tésztát, és az egyik darabot tedd egy sütőpapírral borított tepsire. Egy kis tálban verd fel a másik tojást. A tepsire fektetett tésztalapot kend be a felvert tojással.
5. A másik tésztadarab közepét vágd ki, hogy körben 2-2 cm maradjon. A közepét tedd félre. A tészta keretet ügyesen tedd a másik, tojással megkent tésztalapra, ajd a keretet is kend meg. Szórd rá a mandulás keveréket a tésztára, majd tedd rá a szilvákat is. Majd tedd az egészet a hűtőbe, legalább 30 percre.
6. Melegítsd elő a sütőt újra 175 Celsius fokra, és süsd a lepényt 1 órán át, amíga észta enyhén megbarnul és jól átsül. Hagyd 15 percig állni, amíg egy kicsit lehül. Kend meg a szilvákat a likőrős mázzal. Keresztben vágd fel a pitét, és díszítsd a ropogós mandulával. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálald.
Forrás: foodandwine.com