Málnás őszibarackdzsem

Hozzávalók
néhány üveg- 1 kg puha őszibarack
- 30 dkg málna
- befőzőcukor
- friss menta
- 1 citrom
Elkészítés
Az őszibarackot meghámozzuk, felkockázzuk és elkezdjük főzni.
Egy citrom levét hozzáfacsarjuk az egy kiló barackhoz, a citrom minden lekvárnak jót tesz, nemcsak az íze miatt, hanem a tartósító hatású pektintartalma miatt is.
Hozzáadjuk a befőzőcukrot is. Ha gyümölcsös lekvárt szeretnénk, akkor a 3:1 aránnyal érdemes dolgozni, de ha nem szeretjük a nagyon édeset, akkor a cukormennyiséget még tovább lehet csökkenteni.
A barackot a cukorral addig kell főzni, amíg elkezd sűrűsödni. A megfelelő állagot úgy tudjuk a legjobban ellenőrizni, hogy egy tálkába kiteszünk egy keveset, és ha a lekvár szépen befogja a kanalat, és hamar megszilárdul, akkor jó.
Ekkor keverjük csak hozzá a málnát, mert ha a málnát nem főzzük sokáig, akkor szinte egyben maradnak a szemek.
Ezután jöhet hozzá az aprított mentalevél, amiből nem kell sok, hiszen elég erőteljes az íze.
A kész lekvárt alaposan fertőtlenített üvegekbe töltjük, és dunsztba tesszük. Érdemes legalább egy napig bennehagyni a dunsztban.