Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Málnás őszibarackdzsem

Adásban volt: 2013. július 25.
A recepthez tartozó videó
Ezzel a málnás, enyhén mentás, citromos őszibarack lekvárral üvegbe zárhatjuk az igazi nyarat. Ami nagyon jól jön majd télen!
2014. augusztus 15.

Hozzávalók

néhány üveg
  • 1 kg puha őszibarack
  • 30 dkg málna
  • befőzőcukor
  • friss menta
  • 1 citrom

Elkészítés

Az őszibarackot meghámozzuk, felkockázzuk és elkezdjük főzni.
Egy citrom levét hozzáfacsarjuk az egy kiló barackhoz, a citrom minden lekvárnak jót tesz, nemcsak az íze miatt, hanem a tartósító hatású pektintartalma miatt is. 
Hozzáadjuk a befőzőcukrot is. Ha gyümölcsös lekvárt szeretnénk, akkor a 3:1 aránnyal érdemes dolgozni, de ha nem szeretjük a nagyon édeset, akkor a cukormennyiséget még tovább lehet csökkenteni.
A barackot a cukorral addig kell főzni, amíg elkezd sűrűsödni. A megfelelő állagot úgy tudjuk a legjobban ellenőrizni, hogy egy tálkába kiteszünk egy keveset, és ha a lekvár szépen befogja a kanalat, és hamar megszilárdul, akkor jó.
Ekkor keverjük csak hozzá a málnát, mert ha a málnát nem főzzük sokáig, akkor szinte egyben maradnak a szemek.
Ezután jöhet hozzá az aprított mentalevél, amiből nem kell sok, hiszen elég erőteljes az íze.
A kész lekvárt alaposan fertőtlenített üvegekbe töltjük, és dunsztba tesszük. Érdemes legalább egy napig bennehagyni a dunsztban.

4/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kacsamájas szendvics lilahagymalekvárral

Kacsamájas szendvics lilahagymalekvárral

A frissen sült kacsamáj és lilahagymalekvár csodálatos találkozása a ropogósra pirított kenyéren. Könnyű vacsorának egy pohár bor mellé, keresve se találnák jobbat!

Tepsis lecsó

A klasszikus lecsó zöldségek - a paradicsom és a paprika - mellé cukkini és padlizsán is kerül, és sütőben készül a tepsis lecsó.
Mákos nudli málna- és vaníliaszósszal

Mákos nudli málna- és vaníliaszósszal

A mákos nudli igazi klasszikus, ha egyszer nekilátunk érdemes jó sokat készíteni belőle, mert abbahagyhatatlan! Roppanós morzsa fedi a ruganyos tésztát, amit a mellé tálalt vanília- és málnaszósz tesz fantasztikus fogássá.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.