Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mákos, szilvás lepény (gluténmentes)

Van abban valami egészen csodálatos, amikor a szilva leve átitat egy piskótát, és a fahéjjal keveredve omlós lesz. Ugye? Pofonegyszerű gluténmentes lepény.
2015. augusztus 22.

Hozzávalók

30 db
  • 8 dkg gluténmentes zsemlemorzsa
  • 4 dkg darált mák
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 6 tojás
  • 10 dkg puha vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • A tetejére:
  • 1⁄2 kg kimagozott szilva
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 evőkanál cukor
  • 1⁄2 teáskanál őrölt fahéj
  • a tepsi előkészítéséhez kevés vaj és rizsliszt

Elkészítés

A zsemlemorzsát, a mákot, a sütőport és a sót összekeverjük.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből habot verünk.

A puha vajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a vaníliát robotgéppel összedolgozzuk. Egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, majd hozzáadjuk a zsemlemozsás keveréket. Végül belekeverjük a tojáshab 1/3-át, a maradék 2/3-ot pedig óvatosan hozzáforgatjuk.

A tésztát egyenletes rétegben elsimítjuk egy 20×30 cm-es tepsiben. A szilvát összeforgatjuk a keményítővel, a cukorral és a fahéjjal, és elosztjuk a tészta tetején. A süteményt 175 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.

Rácsra téve kihűtjük, és 4×6 cm-es darabokra vágva tálaljuk.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Cseresznyés clafoutis (gluténmentes)

Cseresznyés clafoutis (gluténmentes)

A franciák tejpitéje egyszerű és nagyszerű, és még ki sem kell hozzá magozni a cseresznyét, ugyanis a hagyományos receptúra szerint állítólag az is hozzátesz az ízéhez.

Portrépercek: Kollár Anita, a Gluténmentes és finom! szerzője

A papírízűtől a finomig kísérletezett a nagysikerű szakácskönyv, a Gluténmentes és finom! szerzője. Kollár Anita elképzelhetetlenek tartotta, hogy kedvenceit nem eheti többé, ezért kitartóan sütött és tesztelt. Nagy szerencsénk, hogy mindezt meg is írta, mert így bárki is kerül ilyen helyzetbe, már eleve középfokról indul Anita könyvével.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.