
Mákos, szilvás lepény (gluténmentes)
Van abban valami egészen csodálatos, amikor a szilva leve átitat egy piskótát, és a fahéjjal keveredve omlós lesz. Ugye? Pofonegyszerű gluténmentes lepény.
2015. augusztus 22.
Hozzávalók
30 db- 8 dkg gluténmentes zsemlemorzsa
- 4 dkg darált mák
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 6 tojás
- 10 dkg puha vaj
- 20 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- A tetejére:
- 1⁄2 kg kimagozott szilva
- 1 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 evőkanál cukor
- 1⁄2 teáskanál őrölt fahéj
- a tepsi előkészítéséhez kevés vaj és rizsliszt
Elkészítés
A zsemlemorzsát, a mákot, a sütőport és a sót összekeverjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből habot verünk.
A puha vajat, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a vaníliát robotgéppel összedolgozzuk. Egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, majd hozzáadjuk a zsemlemozsás keveréket. Végül belekeverjük a tojáshab 1/3-át, a maradék 2/3-ot pedig óvatosan hozzáforgatjuk.
A tésztát egyenletes rétegben elsimítjuk egy 20×30 cm-es tepsiben. A szilvát összeforgatjuk a keményítővel, a cukorral és a fahéjjal, és elosztjuk a tészta tetején. A süteményt 175 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
Rácsra téve kihűtjük, és 4×6 cm-es darabokra vágva tálaljuk.
Megosztom barátaimmal