Mákos nudli málna- és vaníliaszósszal

Hozzávalók
4-6 fő- 1 kg szétfővő krumpli
- 1 tojás
- 30 dkg liszt
- 10 dkg mák (nem darált)
- 10 dkg vaj
- 10 dkg zsemle vagy pankomorzsa
- só
- Vaníliaszósz:
- 5 dkg porcukor
- 4 dl tej
- 4 tojássárgája
- 1 vaníliarúd
- Málnaszósz:
- 1 zacskó fagyasztott málna
- 1 ek méz
- 1 citrom
Elkészítés
Először a krumplit a héjában puhára főzzük, majd krumplinyomón átnyomjuk.
Belekeverjük a tojást, egy csipet sót, az előre megpirított mákot és a lisztet.
Az így összeállított tésztát egy lisztes gyúródeszkán kézzel átgyúrjuk, négy darabba vágjuk, majd ezeket is három részre osztjuk. Végül egyesével hosszú rudakat sodrunk belőlük.
A tésztarudakat 3-4 cm-es darabokra vágjuk, majd két tenyerünk között, egyesével nudli formára sodorjuk őket.
Végül forró, sós vízben kifőzzük. Akkor van készen, amikor a nudlik feljönnek a víz tetejére.
Tálalás előtt egy szűrőkanállal kiszedjük a vízből, és a vajon megpirított zsemlemorzsában óvatosan átforgatjuk. Vaníliaöntettel és málnaszósszal, valamint egy kevés porcukorral meghintve tálaljuk.
Vaníliaszósz:
A tojások sárgáját a porcukorral összekeverjük, és egy habverővel fehéredésig keverjük.
Hozzáadjuk a vaníliarúd belsejét, majd kis adagokban hozzákeverjük a forráspontig melegített tejet.
Az így keletkezett vaníliás-tojásos öntetet feltesszük a tűzre, és folyamatosan kavargatjuk, amíg krémesre nem sűrűsödik (4-5 perc).
Málnaszósz:
A hozzávalókat egy turmixgépben összedolgozzuk, majd egy szűrőn átszűrjük, ezzel a magokat eltávolítsuk.