Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mákos nudli málna- és vaníliaszósszal

Adásban volt: 2014. július 1.
A recepthez tartozó videó
A mákos nudli igazi klasszikus, ha egyszer nekilátunk érdemes jó sokat készíteni belőle, mert abbahagyhatatlan! Roppanós morzsa fedi a ruganyos tésztát, amit a mellé tálalt vanília- és málnaszósz tesz fantasztikus fogássá.
2016. július 12.

Hozzávalók

4-6 fő
  • 1 kg szétfővő krumpli
  • 1 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg mák (nem darált)
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg zsemle vagy pankomorzsa

  • Vaníliaszósz:
  • 5 dkg porcukor
  • 4 dl tej
  • 4 tojássárgája
  • 1 vaníliarúd
  • Málnaszósz:
  • 1 zacskó fagyasztott málna
  • 1 ek méz
  • 1 citrom

Elkészítés

Először a krumplit a héjában puhára főzzük, majd krumplinyomón átnyomjuk.
Belekeverjük a tojást, egy csipet sót, az előre megpirított mákot és a lisztet.
Az így összeállított tésztát egy lisztes gyúródeszkán kézzel átgyúrjuk, négy darabba vágjuk, majd ezeket is három részre osztjuk. Végül egyesével hosszú rudakat sodrunk belőlük.
A tésztarudakat 3-4 cm-es darabokra vágjuk, majd két tenyerünk között, egyesével nudli formára sodorjuk őket.
Végül forró, sós vízben kifőzzük. Akkor van készen, amikor a nudlik feljönnek a víz tetejére.
Tálalás előtt egy szűrőkanállal kiszedjük a vízből, és  a vajon megpirított zsemlemorzsában óvatosan átforgatjuk. Vaníliaöntettel és málnaszósszal, valamint egy kevés porcukorral meghintve tálaljuk.

Vaníliaszósz:
A tojások sárgáját a porcukorral összekeverjük, és egy habverővel fehéredésig keverjük.
Hozzáadjuk a vaníliarúd belsejét, majd kis adagokban hozzákeverjük a forráspontig melegített tejet.
Az így keletkezett vaníliás-tojásos öntetet feltesszük a tűzre, és folyamatosan kavargatjuk, amíg krémesre nem sűrűsödik (4-5 perc).

Málnaszósz:
A hozzávalókat egy turmixgépben összedolgozzuk, majd egy szűrőn átszűrjük, ezzel a magokat eltávolítsuk.

 

4/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyömbéres, mákos karfiol krémleves, karamellizált almával

Gyömbéres, mákos karfiol krémleves, karamellizált almával

Egy izgalmas és forró leves, amiben az ízek tökéletesen harmonizálnak egymással. A gyömbér, a mák, és a karfiol fantasztikus találkozása az almával.

Bundás harcsa és hagymakarikák zeller salsával

Halas, hagymás, zöldséges falatok. Vendégvárónak, főételnek, de csipegetnivalónak is kiváló, sokoldalú étel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!