
Mákos, körtés sütemény vaníliasodóval
Hozzávalók
- 10 dkg liszt
- 10 dkg mák
- 2 db körte
- 15 dkg vaj
- 17 dkg cukor
- 2 tojás
- 2 dl tej
- sütőpor
- só
- Vaníliasodó
- 5 dl tej
- 1 vaníliarúd
- só
- cukor
- 1 tojás
Elkészítés
Először összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot, a mákot, a sütőport és a sót, majd ezután következnek a nedves hozzávalók: a vaj, a tojások és a tej.
Az egyik feldarabolt körtét nádcukron karamellizáljuk, botmixerrel pépesítjük, és a tésztához keverjük. A másik körtét felszeleteljük, és a vajazott, lisztezett tepsibe, pite formába töltött tészta tetején elrendezgetjük. 180 fokra előmelegített sütőben, 35 perc alatt sül át, miközben a teteje piros lesz.
Vaníliasodó: fél liter tejet egy vaníliarúd belsejével és magával a rúddal, ízlés szerinti mennyiségű cukorral és sóval, valamint a tojássárgájával felteszünk melegedni, és lassú tűzön, türelmesen, folyamatosan kevergetve besűrítjük.
