
Mákos guba torta
Hozzávalók
- Hozzávalók a „tésztához”:
- 10-12 kifli
- 7 dl tej
- 10 dkg darált mák
- 8 dkg cukor vagy édesítő
- ¼ vaníliarúd kikapart belseje
- 3-4 evőkanál meggy- vagy ribizlilekvár
- Hozzávalók a krémhez:
- 2 tojássárgája
- 3 dl tej
- 3 evőkanál rizsliszt
- 2 evőkanál nádcukor
- ¼ vaníliarúd kikapart belseje
Elkészítés
A kifliket ujjnyi vastagságú karikákra vágjuk, közben felforrósítjuk a 7 dl tejet, belekeverjük a cukrot vagy édesítőt, és a vaníliát. Nem kell teljesen felforralni, de jó forró legyen.
A kifli karikákat egy nagy tálba tesszük, és meglocsoljuk a tejjel, majd rászórjuk a darált mákot.
Alaposan összeforgatjuk, egyenletesen eloszlatjuk a mákot és figyelünk rá, hogy a tej mindenhol átitassa a kiflikarikákat. Ízlés szerint lehet mákosabb és édesebb is.
A mákos gubát 26 cm átmérőjű tortaformába adagoljuk, majd 180 fokos sütőben 20 perc alatt összesütjük.
Amíg megsül, elkészítjük a vanília krémet.
A tejet a két tojássárgájával, a vaníliával és a cukorral alaposan kikeverjük, lassan hozzáadagoljuk a lisztet, és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük.
Miután a guba megsült, megvárjuk, amíg langyosra hűl, majd a lekvárral megkenjük a tetejét. Ha a vanília krém is langyos már, azt is a torta tetejére kenjük, egyenletesen elosztva. A teljesen kihűlt tortát hűtőbe rakjuk, és néhány óra után szépen szeletelhető lesz.
