
Mákos guba torta
Hozzávalók
- Hozzávalók:
- 10 db kifli
- 1 l tej
- 1 vanília rúd
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 12 dkg darált mák (és ehhez 3 evőkanál porcukor, ízlés szerint több)
- 5 db tojássárgája
- 1 db citrom
- Krémhez:
- 4 db tojássárgája
- 1 dl tejszín
- 5 dl tej
- 15 dkg vaj
- 1 vanília rúd
- 1 db Dr.Oetker tejszínes puding
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- Tetejére:
- 4 db tojásfehérje
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítés
Karikázzuk fel a kifliket és tegyük egy tálba. A tejet rakjuk fel melegedni a cukor felével, a vajjal, a citrom reszelt héjával és a vanília rúd kikapart magjaival, addig, amíg fel nem olvad a cukor, ne forraljuk fel! A maradék cukorral habosítsuk ki a tojások sárgáját. Ha felolvadt a cukor, vegyük le a tűzről a tejet. Ha forró lett, várjuk meg, míg kicsit visszahűl, ha kellemesen meleg, akkor csurgassuk bele folyamatos keverés mellett a habos sárgáját. Ezután tegyük vissza és lassú tűzön kicsit sűrűsítsük be. (Nem szabad még mindig forralni, mert a tojás kicsapódhat! Csípősre melegítsük.) Ha kész vagyunk, öntsük rá a kiflire, és szórjuk meg porcukorral elkevert mákkal. Keverjük jól át, és várjunk 1-2 percet, hogy a kifli felszívja a tejet. Vajazzunk ki egy 26 cm átmérőjű tortaformát, és öntsük bele a kiflis masszánkat. (Kanállal oszlassuk el, és nyomkodjuk kicsit le.) Előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 perc alatt süssük készre.
Amíg a tortánk alja sül, készítsük el a krémet. 3 dl tejet tegyünk fel főni a vanília rúd kikapart magjaival, dobjuk bele a félbevágott rudat is és a cukorral. A maradék 2 dl tejben keverjük el csomómentesre a pudingport és a tojások sárgáját. Ha felmelegedett a tej, vegyük le a tűzről, és hűtsük kicsit vissza, majd adjuk hozzá a pudingos keveréket. Tegyük vissza a tűzre még 1-2 percre (kevergessük folyamatosan!), és adjuk hozzá a vaníliás cukrot is. Ha elkészült, tegyünk fóliát a felületére, hogy ne bőrösödjön be és tegyük félre teljesen kihűlni!
Ha kihűlt, keverjük át kézi habverővel, majd adjuk hozzá a tejszínt és a puha vajat. A kész krémet öntsük rá a kihűlt torta aljra, oszlassuk szépen el rajta, majd tegyük be a hűtőbe 1 éjszakára.
A tetejéhez verjük fel a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá. Töltsük habzsákba a habot, és díszítsük vele a tortánkat. Jó étvágyat!
