Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mákos guba torta

2016. december 2.

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 10 db kifli
  • 1 l tej
  • 1 vanília rúd
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg darált mák (és ehhez 3 evőkanál porcukor, ízlés szerint több)
  • 5 db tojássárgája
  • 1 db citrom
  • Krémhez:
  • 4 db tojássárgája
  • 1 dl tejszín
  • 5 dl tej
  • 15 dkg vaj
  • 1 vanília rúd
  • 1 db Dr.Oetker tejszínes puding
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Tetejére:
  • 4 db tojásfehérje
  • 2 evőkanál porcukor

Elkészítés

Karikázzuk fel a kifliket és tegyük egy tálba. A tejet rakjuk fel melegedni a cukor felével, a vajjal, a citrom reszelt héjával és a vanília rúd kikapart magjaival, addig, amíg fel nem olvad a cukor, ne forraljuk fel! A maradék cukorral habosítsuk ki a tojások sárgáját. Ha felolvadt a cukor, vegyük le a tűzről a tejet. Ha forró lett, várjuk meg, míg kicsit visszahűl, ha kellemesen meleg, akkor csurgassuk bele folyamatos keverés mellett a habos sárgáját. Ezután tegyük vissza és lassú tűzön kicsit sűrűsítsük be. (Nem szabad még mindig forralni, mert a tojás kicsapódhat! Csípősre melegítsük.) Ha kész vagyunk, öntsük rá a kiflire, és szórjuk meg porcukorral elkevert mákkal. Keverjük jól át, és várjunk 1-2 percet, hogy a kifli felszívja a tejet. Vajazzunk ki egy 26 cm átmérőjű tortaformát, és öntsük bele a kiflis masszánkat. (Kanállal oszlassuk el, és nyomkodjuk kicsit le.) Előmelegített sütőben, 180 fokon 25-30 perc alatt süssük készre.

Amíg a tortánk alja sül, készítsük el a krémet. 3 dl tejet tegyünk fel főni a vanília rúd kikapart magjaival, dobjuk bele a félbevágott rudat is és a cukorral. A maradék 2 dl tejben keverjük el csomómentesre a pudingport és a tojások sárgáját. Ha felmelegedett a tej, vegyük le a tűzről, és hűtsük kicsit vissza, majd adjuk hozzá a pudingos keveréket. Tegyük vissza a tűzre még 1-2 percre (kevergessük folyamatosan!), és adjuk hozzá a vaníliás cukrot is. Ha elkészült, tegyünk fóliát a felületére, hogy ne bőrösödjön be és tegyük félre teljesen kihűlni!

Ha kihűlt, keverjük át kézi habverővel, majd adjuk hozzá a tejszínt és a puha vajat. A kész krémet öntsük rá a kihűlt torta aljra, oszlassuk szépen el rajta, majd tegyük be a hűtőbe 1 éjszakára.

A tetejéhez verjük fel a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá. Töltsük habzsákba a habot, és díszítsük vele a tortánkat. Jó étvágyat!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Hornyák Olivér

Hornyák Olivér receptje

Szerkesztőink kedvencei

Csokis ropogós - tej- és tojásmentesen

Csokis ropogós - tej- és tojásmentesen

Negyed óra, és a csoki meg a corn flakes keverékéből mennyei ropogóst varázsolhatunk!
Keserűnarancslekváros, csokoládés, céklás sütemény

Keserűnarancslekváros, csokoládés, céklás sütemény

A téli raktárainkat is kiüríthetjük ezzel narancslekváros, csokis sütivel. Helló tavasz, szevasz tél!
Francia sós karamella mousse

Francia sós karamella mousse

Ez a lehengerlően finom francia desszert, egy elegáns vacsora méltó befejezése lehet.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!