Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mákos bejgli

Adásban volt: 2013. december 19.
A recepthez tartozó videó
A bejgli, az bejgli. Nem szükséges reklámozni. Valószínűleg mindig a nagyié lesz a legjobb, vagy mégsem? Pataki Ádám receptje.
2013. december 19.

Hozzávalók

2 rúd
  • 0,5 kg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 10 dkg libazsír
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 3 dkg cukor
  • 2 dl tej

  • vaníliás cukor
  • Töltelék:
  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg darált mák
  • 1 db citrom reszelt héja
  • kevés szegfűszeg
  • kevés törött fahéj
  • 4 dkg mazsola
  • 1 dl baracklekvár
  • 1 ek méz

Elkészítés

Az élesztőt egy kevés tejben a cukrral, a vaníiás cukrra, a tojással és egy csipet sóval ekeverjük. A liszthez hozzáadjuk a jéghideg zsíradékot, a vajat és a libazsírt, és eldolgozzuk. Hozzáadjuk az élesztős keveréket, A összegyúrjuk. A tésztát hűtőben pihentetjük. Addig elkészítjük a töteléket. 

A tejet cukorral, reszelt citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel és a mazsolával felforraljuk, és adunk hozzá egy kevés mézet. A darált mákot egy keverőtálba szórjuk és hozzáöntjük a fűszeres, tejes keveréket. Jól elkeverjük és hozzáadjuk a baracklekvárt. Kihűtjük (ha nagyon híg lenne a kihűlés után a töltelékünk, egy kevés sütemény végekből készült édes morzsával sűríthetünk rajta.) 

A jól lehűlt tésztát vékonyra nyújtjuk, nem kell lisztezni hozzá a deszkát. A tömör, formázható mákos keverket vizes kézzel rányomkodjuk a tésztalapra. A tészta mind a négy szélét ráhajtjuk a töltelékre és feltekerjük. Egy tojás fehérjét és három sárgáját összekeverjük, ezzel a keverékkel kétszer átkenjük. Az első kenés után 10 percig megszárítjuk, és ezután újra kenjük, megvárjuk míg ez a rteg is megszárad. Villával megszúrkáljuk a tésztát. 180 C fokos sütőben aranybarnára sütjük.

4.3/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az 5 legfinomabb karácsonyi sütemény

Az 5 legfinomabb karácsonyi sütemény

Alig két héttel Karácsony előtt, kíváncsiak voltunk milyen süteményekkel készültök az ünnepi vendégvárás idejére. Szeretnétek valami újat készíteni, vagy maradtok a bombabiztos recepteknél? Összegyűjtöttük most egy helyre az öt legnépszerűbb vendégváró finomságot.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!